RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ÅSTED: Ranet skjedde i parets leilighet på Enerhaugen i Oslo.
ÅSTED: Ranet skjedde i parets leilighet på Enerhaugen i Oslo. (Google)

Ranet par med kniv - slipper fengsel

Paret ble ranet med kniv i sin egen stue. Ranerne slipper fengsel.

De to guttene fra  Oslo hadde begge fylt 18 år da de i mars 2014 ranet samboerparet i deres eget hjem. De brukte kniv og paret var livredde. Likevel slapp 18-åringene fengsel. Oslo tingrett mener at 360 timers samfunnsstraff var nok.

Klokken var 21.30 og samboerparet var på vei hjem fra byen der de hadde vært på bar.

De to 18 år gamle vennene hadde vært på besøk hos noen venninner da de så det lett berusede paret på vei hjem. Ungdommene var i pengeknipe, og bestemte seg derfor for å følge etter paret.

Fulgte etter paret
I dommen fra Oslo tingrett står hendelsen beskrevet som følger:

«De tiltalte klarte å følge etter de fornærmede inn inngangsdøren til NNgata NN, opp trappene til NN. etasje og etter de fornærmede gjennom en korridordør uten at de fornærmede oppdaget dem. De tiltalte så at de fornærmede gikk inn i sin leilighet og at de ikke låste døren etter seg. Etter å ha stått utenfor og veiet for og i mot i 15 – 20 minutter gikk de tiltalte inn i leiligheten og startet ranet. De fornærmede satt da ved siden av hverandre i en sofa i stuen og så på TV».

I følge paret kom ranerne stormende inn i leiligheten og viftet med en kniv. Mens den ene raneren lette etter verdisaker, var den andre svært aggressiv overfor paret.

«Vi dreper deg...»
«Vi dreper deg hvis du ikke gir oss verdisakene dine»
skal den ene ha sagt. Han skal også ha hoppet opp i sofaen der paret satt, og sagt «hold kjeft ellers skjærer jeg strupen over på deg».

Paret fortalte i retten av de hadde dødsangst mens ranet foregikk. Da ranerne forlot leiligheten, ringte de politiet.

Oslo tingrett mener at de to mennene begikk det som ligger i nedre sjikt av straffelovens definisjon av grovt ran.

«Grovt ran straffes med fengsel 2 inntil 12 år. Ved avgjørelsen av om ranet er grovt, skal det særlig legges vekt på om det er brukt grov vold, om det er truet med skytevåpen eller annet særlig farlig redskap, om ranet er nøye planlagt, foretatt overfor forsvarsløs person eller gjelder en betydelig verdi».

I følge tingretten er ikke kniv og belte definert som særlig farlig redskap. Ranet var ikke nøye planlagt og verdiene ranerne fikk med seg var heller ikke betydelige.

«Høflig rolig gutt»
«Etter rettens syn vil ranet i vår sak i utgangspunktet kvalifisere til fengsel i ett år og to måneder»
står det i dommen.

Deretter fortsetter domstolen med at de to er under utdanning og er tidligere ustraffede. Det er gjennomført personundersøkelser av de to.

«Siktede fremstår som en høflig og rolig gutt. Personundersøker får et inntrykk av at siktede ikke har tenkt så mye over hvilken virkning hans handlinger kan ha hatt for de fornærmede, men viser i samtale evne og vilje til å reflektere over dette. Han virker oppriktig angrende og fremstår troverdig når han sier han skulle ønsker dette var ugjort» står det om den ene raneren.

Om den andre raneren står det blant annet: «I samtalene personundersøker har hatt med siktede framstår han som åpen og ærlig, og det er lett å komme i kontakt med han(...) Siktede oppfattes av person undersøker som oppriktig når han sier at han angrer på hendelsene han har vært involvert i og at han har fått seg en viktig lærepenge».

Samfunnstraff
Retten tror at de to ranerne har kommet inn på riktig spor i livet, og at et fengselsopphold vil kunne ødelegge for utdanning, men at en godt tilrettelagt samfunnstraff vil kunne være bra for dem.

«Etter rettens oppfatning taler i denne saken hverken individualpreventive eller allmennpreventive hensyn mot idømmelse av samfunnsstraff» konkluderer Oslo tingrett.

De to er idømt 360 timers samfunnstraff. I tillegg må de to ranerne betale paret 20.000 kroner i oppreisning.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere