*Nettavisen* Nyheter.

Ransofferet hadde ikke penger - ble tvunget til å overføre penger via mobilen

Swish kan sammenlignes med norske Vipps, som lar deg overføre penger via brukernes mobilnummer.

Men det var én ting ranerne ikke tenkte på.

30.07.15 09:27

Natt til tirsdag ble en mann i 20-årene ranet på gata i Visby i Sverige. De to ranerne var uheldige, for ransofferet hadde ikke kontanter.

En av ranerne slo til mannen og tvang han deretter til å «swishe» over pengene til en av ranerne, skriver svenske helagotland.se. Swish tilsvarer mobilappen Vipps i Norge, som lar deg overføre penger til en annen ved hjelp av et mobilnummer.

Les også: ID-tyver inntar betalingsapper

Ser hvem mottakeren er

- Det var ikke snakk om store summer, han førte over 80 kroner, sier etterforskningsleder Ayman Abolaich i politiet i Gotland til nettstedet.

Men det var én ting ranerne ikke tenkte på. Når du overfører penger via appen Swish, er det mulig å se i appen hvem som er mottakeren. Derfor var det ikke så vanskelig for politiet å vite hvem de kunne mistenke for ugjerningen.

- Lite smart måte å rane på

Klikk på bildet for å forstørre.

- Å rane noen via elektronisk overføring er lite smart, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske i DNB. Foto: DNB

DNB har ikke vært borti at noen har blitt tvunget til å overføre penger via Vipps.

- Det blir et hypotetisk spørsmål, men når det er tvang inne i bildet kan du selvsagt bli tvunget til å gi fra deg penger på alle mulige måter. Skjer det via Vipps eller annen elektronisk overførsel, legger du igjen spor. Sånn sett er det en lite smart måte å overføre rane på, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske i DNB til Nettavisen.

- Hva skal man gjøre dersom en blir tvunget til å overføre penger?

- Det er snakk om en kriminell handling og da må du ta kontakt med politiet. Hva vi gjør i saken variere, så det må vi i så fall svare på i hvert enkelt tilfelle, sier Giske.

Kritikk for Vipps-reklame

DNB, som står bak norske Vipps har får kritikk av Forbrukerombudet for at de reklamerer med at alt man trenger med Vipps er et telefonnummer. Årsaken til kritikken er at det er en del ting som må være på plass først.

– Dersom Vipps brukes på fredag ettermiddag og mottaker ikke har registrert en DNB-konto i Vipps, vil ikke pengene være tilgjengelig for verken betaler eller mottaker før mandag morgen. Det må det opplyses tydeligere om, sa forbrukerombud Gry Nergård til Stavanger Aftenblad.

Les også: Forbrukerombudet mener Vipps-reklame er ulovlig


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.