*Nettavisen* Nyheter.

Ranstiltalt: - Han bare løp fra klokka si

TILTALT FOR RAN PÅ SKOLEN: Den 18 år gamle mannen hevdet at offeret bare løp fra ham etter å ha gitt ham klokka. Foto: Scanpix

18 åringen i Oslo tingrett endret forklaring og språk i høyt tempo.

26.02.19 10:46

Den 18 år gamle mannen er tiltalt for flere ran av privatpersoner i Oslo. Da han møtte i Oslo tingrett mandag, erkjente han straffskyld for tre ran. Senere forklarte han seg vekk fra all skyld.

I alt sitter seks tenåringer tiltalt for til sammen 15 forhold i Oslo tingrett. Blant forholdene er sju ran hvorav tre av dem er betegnet som grove ran. Alle ungdommene har afrikansk bakgrunn og flere av dem er mindreårige.

Den tiltalte som forklarte seg mandag ble dømt til tre og et halvt års fengsel for voldtekt og ran. Han sitter i varetekt i påvente av ankesaken.

I fire uker skal straffesaken pågå. Flere av de tiltalte er varetektsfengslet i andre saker. En av dem er siktet for drapsforsøk med kniv.

Tre av de tiltalte er ikke dømt tidligere. Noen av dem har bedt om å slippe å sitte i Oslo tingrett gjennom hele rettssaken, slik at de ikke går glipp av så mye på skolen.

Flere av dem måtte ha tolk - inkludert tiltalte nummer 1, som insisterte på å få avgi forklaring på engelsk, til tross for at han snakket og forsto norsk.

- Han trodde han ble ranet

Etter å ha erkjent straffskyld for tre av fire ran da tiltalen ble lest opp, entret han vitneboksen iført solbriller som han beholdt på. Etter at tolken ankom, forklarte han seg vekk fra ranene på en blanding av engelsk og norsk.

18-åringen er blant annet tiltalt for ran av en ung mann på Majorstua skole en søndag kveld i oktober 2017. Han ble frastjålet en Armani-klokke og en Parajumper-jakke.

- Jeg ville bare låne klokka, så løp han. Han trodde han ble ranet, men jeg ville ikke ha klokka.

- Jeg ropte etter ham at han måtte komme tilbake hvis han skulle ha den tilbake, sa mannen.

- Den var uekte. Den kostet bare 300 kroner, forklarte 18-åringen i retten. Verdien på klokka hadde han sjekket i en butikk etter hendelsen som altså ikke hadde vært et ran.

- Aner ikke hva som skjedde

Heller ikke et forhold i Tøyenparken, der han hadde erkjent straffskyld for ran, hadde vært et ran, men bare «en hendelse».

- Jeg aner ikke hva som skjedde. Jeg trodde han tulla, men så endte det opp som en alvorlig sak. Jeg har ikke gjort noen ting, sa 18-åringen i vitneboksen.

Politiet mener at 18-åringen har gjennomført ranene med flere av de andre tiltalte. Selv mente 18-åringen at han ikke kjente noen av dem, bortsett fra broren hans som også er tiltalt.

- Jeg kjenner ikke disse folkene. Jeg kjenner ikke dem. Vil ikke snakke om ting som ikke vedkommer meg direkte, så neste spørsmål takk, sa han da aktor forsøkte å spørre.

- Etter mannens forklaring, spurte dommeren om han trakk tilståelsene han hadde kommet med under opplesingen av tiltalen.

- Jeg var der, men jeg gjorde ingenting, sa mannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.