*Nettavisen* Nyheter.

Rapper 9.600 kroner i minuttet

Foto: Lise Strandlien (Nettavisen)

Britiske kredittkortbrukere kjemper en nærmest håpløs kamp mot svindlere. Hvert minutt rapper svindlerne 9.600 kroner ved hjelp av internett, telefon telefax.

Minibankkort og kredittkort er konstant gjenstand for svindleres interesse. De siste årene har bedrageriene blitt stadig mer omfattende og sofistikerte. Også i Norge har vi den siste tiden opplevd en rekke tilfeller av kortsvindel.

Aldri snu ryggen til
I Storbritannia har problemet blitt så stort at bankorganisasjonen Association of Payment Clearing Service advarer kortkunder mot å være for slepphendte. Daglig svindles britiske kortbrukere for mangfoldige hundre tusener.

Til tross for at svindelfaren bør være velkjent for de fleste, viser undersøkelser at brukerne er oppsiktsvekkende lite opptatt av kortsikkerhet. En av tre kaster kredittkortregninger og kviteringer rett i søpla, mens 19 prosent innrømmer at de har latt andre bruke kortet til handel.

Organisasjonen sier handel uten korteiers kjennskap nå utgjør 3,5 millioner kroner i uken. Mest vanlig er at kortet kopieres etter at eieren har gitt det fra seg, enten i forretninger eller restauranter.

Smartkort
Den såkalte nettsvindelen, der kredittkortet brukes på internett eller over telefon har økt med 33 prosent de siste to årene.

Britiske banker er i ferd med å innføre nye kredittkort, som bruker databrikker istedenfor magnetstripe. Men heller ikke dette har vist seg å sette en stopper for svindelen.

Denne teknologien skal også norske banker ta i bruk i nær fremtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.