*Nettavisen* Nyheter.

Rapport: - Verden har blitt farligere

En irakisk gutt holder et skytevåpen ut av vinduet fra en bil, som frakter frivillige soldater som skal kjempe mot militante islamister. ISIS-bevegelsen har iverksatt en stor offensiv i nordlige Irak den siste tiden, og utført en rekke brutale og groteske angrep. Mannen bak fredsindeksen, sier at utfallet i rapporten ville vært verre om krisen i Irak var med i beregningene. Foto: Ahmad Al-rubaye (Afp)

Verden blir stadig mindre fredfull, lyder den dystre konklusjonen.

Etter andre verdenskrig har det vært seks tiår med en forbedring i verdensfreden. De siste syv årene har det imidlertid vært en merkbar forverring, ifølge en global studie.

Det er det australske Institute for Economics & Peace som gjennomfører den årlige undersøkelsen Global Peace Index.

Studien omfatter 162 land og bruker 22 indikatorer til å måle graden av fred, deriblant militærutgifter, antall drap, sivil ulydighet og terrorisme.

Siden 2008 har nivået av fred blitt svekket i 111 land, mens kun 51 land har opplevd en bedring.

- Verre de siste tre årene
En av Norges fremste fredsforskere er delvis enig med konklusjonen i rapporten.

- Jeg ville nok ikke lagt vekt på de siste syv årene, men heller de siste tre årene. Men dette kan måles på mange måter. Den rapporten baserer seg på et vidt fredsbegrep, men hvis man ser konkret på fravær eller tilstedeværelse av krig, så har det vært en forverring de siste tre årene, og det er konflikten i Syria som bidrar til det, sier direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til Nettavisen.

- Det har vært en veldig lang trend fra andre verdenskrig fram til i dag som har vært positiv. Men i øyeblikket ser vi et visst tilbakeslag, sier Harpviken.

- Konflikten i Syria tar livet av flest mennesker. Tar du bort den konflikten, er ikke trenden like åpenbar.

Harpviken sier at visse utviklingstrekk skaper dystre utsikter.

- Det er grunn til å være mer engstelig i dag for konflikter mellom stater med tanke på spenningene i nordøst-Asia. Det er ingen tvil om at utviklingen de siste årene er mer negativ enn vi har hatt på lenge, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristian Berg Harpviken

Årsaker
«Verden har blitt mindre fredfull i løpet av det siste året, først og fremst på grunn av økningen i terroraktivitet, antallet konflikter som kjempes og antallet flyktninger og fordrevne mennesker. 500 millioner mennesker lever i land som risikerer instabilitet og konflikt, 200 av dem lever under fattigdomsgrensen,» lyder undersøkelsen.

- Det ser ut til å være en rekke årsaker, sier grunnlegger og direktør av Institute for Economics & Peace, Steve Killelea, i en uttalelse.

- Du har virkningene etter den arabiske våren, økningen i terroraktivitet, spesielt etter invasjonen i Irak, samt ettervirkningene av den globale finanskrisen, sier Killelea.

Årets rapport er basert på data fram til mars måned. Dermed er ikke krisene i Ukraina og Irak, hvor den militante gruppen ISIS har tatt kontroll over flere byer, tatt med i beregningene.

- Det er ingen tvil om at hvis dataen gikk ut nå, så ville bildet vært langt verre, sier Killelea.

- Krisene er verre
Rapporten trekker fram flyktningkriser som én av årsakene til at verden har blitt mindre fredelig.

Fredag er det verdens flyktningdag, og i den anledning har Flyktninghjelpen utgitt en statusrapport som viser at verden står overfor den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. 51,2 millioner mennesker er på flukt fra krig og kriser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Egeland

- Dette er en uhyggelig rekord. Bak disse tallene skjuler det seg ufattelige menneskelige lidelser, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen i en uttalelse.

Egeland, som har erfaring som FNs nødhjelpskoordinator, sier at krisene er verre nå enn før.

- Vi har enorme katastrofer som har oppstått bare de siste månedene. Sultkrisen i Sør-Sudan og Mosuls fall er bare to eksempler på dette. Det vi også ser er at katastrofene inntreffer hyppigere og er større enn før, sier Egeland.

De økonomiske konsekvensene av voldshandlinger og militært forbruk på verdensbasis utgjorde 9,8 billioner dollar i fjor, ifølge fredsindeksen.

Dette tilsvarer dobbelt så mye som bruttonasjonalproduktet for hele det afrikanske kontinent.

Syria på siste plass
Undersøkelsen viser at Europa innehar posisjonen som den fredeligste regionen i verden.

Syria har i år overtatt siste plassen over fredelige nasjoner. I fjor var det Afghanistan som lå på bunn på den globale fredsindeksen.

Uroen i Sør-Sudan har ført til at det nye landet hadde det største fallet på fredsindeksen, fra 16. plass i fjor til 160. plass i år.


Annonsebilag