RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rapport: 90.000 unge kan dø i USA

(Scnapix)
Sist oppdatert:
Obamas rådgivere frykter 90.000 døde. - Vi kommer til å studere Obama-rapporten nøye, sier Folkehelseinstituttet.

Den såkalte svineinfluensaen kan forårsake opp mot 90.000 amerikanske dødsfall dersom epidemien slår til som forventet, ifølge en ny rapport som ble frigjort mandag, melder CNN.

De aller fleste dødsfallene vil ramme barn og unge voksne.

Rapporten er utarbeidet av president Barack Obamas oppnevnte rådgiverpanel President's Council of Advisors on Science and Technology (PCAST).

Les også: Første statsråd kan ha fått svineinfluensa

H1N1-viruset, også kjent som svineinfluensaen, kan ramme mellom 30 og 50 prosent av den amerikanske befolkningen i løpet av høsten og vinteren, samt føre til 1,8 millioner sykehusinnleggelser, ifølge rapporten.

Rapporten anslår mellom 30.000 og 90.000 dødsfall som et mulig scenario. Til sammenligning forårsaker vanlig sesonginfluensa opp mot 40.000 dødsfall i USA hvert år, men da er majoriteten av de rammede over 65 år gamle.

14.000 sykehusinnleggelser i Norge
Folkehelseinstituttet har ikke gjort noen beregninger på hvor mange dødsfall svineinfluensaen kan forårsake i Norge, men forbereder seg på hele 14.000 sykehusinnleggelser.

- Vi regner med at et sted mellom 500 og 1000 mennesker dør i en vanlig influensasesong og det er først og fremst eldre. Og så har vi laget et planscenario som ikke er en prognose, men en plan for helsetjenesten. Der har vi ikke gått inn på dødsfall, men sykehusinnleggelser og den slags. Det er snakk om 14.000 sykehusinnleggelser, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

- Men tror du Norge må regne med flere dødsfall enn ved en vanlig influensasesong?

- Det vet vi jo ikke og synes det er vanskelig å spå, men på New Zealand, som er et land som ligner mye på Norge, så begynner de å gå mot slutten av sin sesong med dette viruset og har hatt under 20 dødsfall på en befolkning på 4,1 millioner, sier han.

Studerer rapporten
- Vi kommer til å studere den rapporten Obama fikk i går nøye for å se om det er noe vi bør endre på i det planscenarioet vi har. Men ved første øyekast så er det mange likheter, sier Aavitsland.

- Men rapporten opererer jo med opp mot 50.000 flere dødsfall enn det en vanlig influensasesong forårsaker i USA?

- Ja, de gjør det. Men det er et scenario for planlegging, ikke en prognose for hva som skal skje, sier Aavitsland.

- Det har vært tendenser til hysteri i Norge. Hva mener du om dette?

- Hvis du spør meg om det har vært overdrevet, så synes jeg mediene stort sett har dekket dette greit, men det er nok en del av tiltakene i samfunnet som er litt voldsomme. Vi har lagt vekt på at man skal vanske hendene og ikke hoste på hverandre, sier han.

I Norge er det per dags dato 1006 bekreftede tilfeller av svineinfluensa.

Vaksine klar i oktober
Helsemyndighetene i USA frykter at svineinfluensaen vil blusse opp igjen så tidlig som september grunnet skolestart i USA, og at utbruddet vil nå sin høyde i midten av oktober.

Det er ikke ventet at vaksinen for svineinfluensaen er klar før midten av oktober, og det vil ta flere uker før vaksinerte individer vil utvikle immunitet, ifølge rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere