*Nettavisen* Nyheter.

Rapport: Arbeidstilsynet flyttet fra Oslo til Trondheim - mistet all kompetanse

Arbeidstilsynet flyttet fra Oslo til Trondheim for ti år siden, men mistet så å si all kompetanse i prosessen, fastslår en kritisk rapport.

Evalueringsrapporten er utført av Agenda Kaupang på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet nesten ti år etter omorganiseringen. Den fastslår blant annet at Arbeidstilsynet mangler kompetanse på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, at samarbeidet internt er for svakt og at tilsynet ikke har tilstrekkelig tillit hos arbeidsgiverne, skriver Adresseavisen.

Styringskrav

Ifølge avisen avdekker rapporten dessuten at Arbeidstilsynet har gitt virksomheter pålegg om forbedring, rett og slett for å oppnå styringskrav om en viss andel pålegg. Det til tross for at manglene ikke nødvendigvis var så vesentlige at de tilsa pålegg. Dette kravet ble avviklet fra og med i år.

Hensikten med omorganiseringen var å effektivisere organisasjonen og sende all fagkompetanse ut i den operative virksomheten i de sju regionkontorene. Selve direktoratet ble mer enn halvert, og i Trondheim skulle den strategiske kjernen være plassert.

Kompetanse forsvant

Men bare ti medarbeidere ble med fra Oslo til Trondheim, og nesten all kompetanse forsvant. Det ble skapt en ubalanse mellom et ungt direktorat og regionkontorene, men heller ikke i regionene har man lyktes med å bygge opp tilstrekkelig tyngde, ifølge rapporten.

På overordnet nivå fastslår rapporten at målene med omorganiseringen er oppnådd. Her har man et godt forhold til arbeidstakersiden, økte ressurser er utnyttet, og de har klart å snu virksomheten i takt med utviklingen.

Departementet tar rapporten alvorlig og sier de vil ta opp en rekke punkter i styringsdialogen med tilsynet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag