*Nettavisen* Nyheter.

Rapport bekrefter manglende styring og kontroll i Energigjenvinningsetaten i Oslo

 

RAPPORT KLAR: Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har mottatt EGE-rapporten fra revisjonsfirmaet PwC. Fredag ble innholdet i rapporten presentert av Gunnar Holm Ringen fra PwC. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

PwC bekrefter 807 brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten fra 2017 til 2019.

25.10.19 14:14

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Revisjonsfirmaet PwC la fredag fram sin granskning av påstander om lovbrudd i Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo kommune.

Rapporten avdekker 807 brudd på Arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten.

Det var Gunnar Holm Ringen fra PwC og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) som presenterte rapporten.

Berg har fått kritikk etter de mange bruddene på arbeidsmiljøloven i hennes etater.

Klikk her for å se hele rapporten om Energigjenvinningsetaten

- Har startet arbeidet med å rydde opp

- Det var viktig for meg å få alle fakta på bordet om situasjonen. Parallelt med at PwC har jobbet med denne undersøkelsen, har vi startet arbeidet med å rydde opp, sa Berg da hun innledet presentasjonen.

- Etaten har gjort omfattende arbeid med å få alle anskaffelser i tråd med regelverket. Antall overtredelser er kraftig redusert, sa Berg videre.

- Manglende styring og kontroll

- Vi har kommet til at det har vært manglende styring og kontroll med anskaffelsesområdet i EGE, sa Gunnar Holm Ringen da han presenterte konklusjonene i rapporten.

Etter gjennomgang av 47 leverandører har PwC funnet store feil og mangler.

- Alarmer utløste overtid

Rapporten beskriver vedvarende brudd på Arbeidsmiljøloven i EGE. Utfordrende skiftordning og hjemmevaktsavtaler har vært noe av problemet. Brudd på hviletidsbestemmelsene er én av gjengangerne, påpeker PwC.

- På anlegg kunne man få alarm på iPad når man er hjemme. Ordningen medførte at man ved å bruke fem eller ti minutter på å kvittere ut en slik alarm, kunne få godskrevet en eller to timers overtid. Dette vil da være eksempel på hviletidsbrudd, fordi det blir for kort tid mellom arbeidet i helgen og når man startet på jobb mandag morgen, forklarte Ringen på pressekonferansen.

Rotet med lysbilder

Rapporten forteller at informasjonsflyten fra EGE til byråden har vært så som så. I oktober 2018 skulle EGE fortelle byråden om de mange bruddene for første gang. Det klarte de ikke fordi EGE ikke rakk å gjennomgå alle lysbilder til presentasjonen. Dermed ble ikke denne informasjonen delt i møtet, ifølge PwC.

Det dokumenteres i rapporten at EGE ikke anså alle problemene de hadde som så alvorlige at de fant det nødvendig å ta informasjonen videre.

En etatsdirektør forteller at det var problemer med å få bygget om anlegget på en god måte, men at det aldri slo vedkommende at «dette var så alvorlig at Lan Marie Berg skulle informeres. Dette var håndterbart og gikk ikke på bekostning av de ansatte som sådan».

Dette er hovedpunktene i PwC-rapporten:

  • PwCs undersøkelser bekrefter påstander om brudd på ansaffelsesregelverket i EGE, også forut for undersøkelsesperioden.
  • Etter PwCs vurdering har EGE ikke sikret en forsvarlig innretning, organisering eller oppfølging av anskaffelsesarbeidet i etaten.
  • Det har vært manglende styring og kontroll over anskaffelsesområdet i EGE over tid, herunder manglende samhandling, kapasitet og kompetanse.

Pressekonferansen kan du følge direkte øverst i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Fredag ble hovedkonklusjonene i PwC-rapporten om EGE presentert.


Klikk på bildet for å forstørre.  

Gunnar Holm Ringen fra PwC og miljøbyråd Lan Marie Berg presenterte rapporten fredag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Tidligere i år avdekket NRK at Energigjenvinningsetaten, som behandler hovedstadens søppel, har brutt arbeidsmiljøloven over 850 ganger siden 2017.

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG), som har det øverste ansvaret for etaten, har fått kritikk for håndteringen av lovbruddene, og Kontrollutvalget i Oslo kommune har bestemt at Berg skal granskes.

Klikk på bildet for å forstørre.  

KRITIKK: Byråd Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne har fått kritikk for håndteringen av lovbruddene i Energigjenvinningsetaten. Fredag legges rapporten om bruddene fram. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

I tillegg til PwCs granskning, har Kommunerevisjonen og Arbeidstilsynet satt i gang egne undersøkelser. Kommunerevisjonen vil undersøke alle etatene som er underlagt Berg, etter at det totalt er avdekket mange tusen brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune.

- Vanskelig å ansvarliggjøre

Totalt er det nå dokumentert 100.000 brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune de siste årene i flere etater. Flest brudd er avdekket i Sykehjemsetaten, totalt 65.000.

Fredag ble det også kjent at Kulturetaten i Oslo kommune har totalt 3765 brudd på arbeidsmiljøet fra 2016 til september i år, ifølge tall NRK har fått innsyn i.

- Offentlig sektor slipper unna, mens private aktører blir hengt levende og stekt etterpå. Det er alt for vanskelig å få hengt bjella på katten, altså å ansvarliggjøre ledere i offentlig sektor, sa arbeidslivsekspert Elin Ørjasæter til Nettavisen torsdag.

Nettavisen følger saken.

Annonsebilag