*Nettavisen* Nyheter.

Rapport: Dårlige levevilkår for asylsøkende barn

Oslo (NTB): Flere enslige mindreårige asylsøkere i norske mottak utvikler fysiske og psykiske helseproblemer, og selvskading er ikke uvanlig, viser en rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Rapporten avdekker svært dårlige forhold for barn som bor lenge på asylmottak, skriver Dagbladet.

- Mange opplever at de er i en tvangssituasjon og utvikler både fysiske og psykiske helseproblemer. Selvskading er ikke uvanlig, heter det i rapporten «Levekår i mottak for enslige mindreårige asylsøkere», som ISF har utført på oppdrag for Utlendingsdirektoratet (UDI).

Forskerne bak rapporten mener lav bemanning med begrenset barnefaglig kunnskap gir for dårlige betingelser for å følge opp asylbarna som bor på mottakene over lengre tid. Rapporten beskriver det som uholdbart for lengeværende asylbarn på grunn av utlendingsforskriften som begrenser oppholdstillatelse i Norge for enslige mindreårige over 16 år.

Det finnes ingen minstekrav til hvordan asylbarn skal innlosjeres på mottakene. Bemanning ved mottakene er drastisk lavere enn ved barnevernets omsorgssentre. Mens det er 2,7 årsverk per plass ved omsorgssentrene, har asylmottakene 0,53 årsverk per barn.

- De lengeboende representerer en utfordring, siden asylmottak i prinsippet er ment å være et tidsbegrenset botilbud. Vi vil ta med oss resultatene og anbefalingene videre i arbeidet med asylmottak for enslige mindreårige, sier avdelingsleder Christine Wilberg i UDI. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.