Rapport: Husdyrene er farligst for bonden

Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Å være bonde er ett av landets farligste yrker, og det er husdyrene som er farligst. De står for hver fjerde skade i landbruket, viser en ny rapport.

21.12.15 05:56

I fjor registrerte Arbeidstilsynet åtte dødsulykker i primærnæringene jordbruk, skogbruk og fiske, skriver Nationen. Men statistikken over yrkesskader er så mangelfull at tilsynet har fjernet den fra nettsidene sine.

Etter ønske fra næringen har Kvalitetssystem i landbruket gjennomført en spørreundersøkelse for å få mer kunnskap om skader som oppstår i landbruket.

Over en firedel av de 597 som svarte, opplyste at husdyr hadde forårsaket uhell eller ulykker med personskader. Det er brudd- og sårskader som er vanligst, og så mange som to av ti sier de har fått varige mén av skaden.

Selv om undersøkelsen ikke gir et fullstendig bilde av alle ulykkene i landbruket, mener KSL-sjef Tom Roterud at den gir en god indikator på noen av utfordringene for helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet (HMS).

– Dette er bare toppen av isfjellet, men det viser trendene, og det bidrar til en bevisstgjøring og viser hvor vi som jobber med HMS bør sette fokuset vårt.

Halle Arnes i Norsk Landbruksrådgivning påpeker at bondeyrket favner vidt.

– En gård i dag er en kompleks sak. I tillegg jobber bonden ofte alene, og det gjør at det blir flere risikomomenter, sier Arnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.