RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Rapport: Husdyrene er farligst for bonden

Sist oppdatert:
Å være bonde er ett av landets farligste yrker, og det er husdyrene som er farligst. De står for hver fjerde skade i landbruket, viser en ny rapport.

I fjor registrerte Arbeidstilsynet åtte dødsulykker i primærnæringene jordbruk, skogbruk og fiske, skriver Nationen. Men statistikken over yrkesskader er så mangelfull at tilsynet har fjernet den fra nettsidene sine.

Etter ønske fra næringen har Kvalitetssystem i landbruket gjennomført en spørreundersøkelse for å få mer kunnskap om skader som oppstår i landbruket.

Over en firedel av de 597 som svarte, opplyste at husdyr hadde forårsaket uhell eller ulykker med personskader. Det er brudd- og sårskader som er vanligst, og så mange som to av ti sier de har fått varige mén av skaden.

Selv om undersøkelsen ikke gir et fullstendig bilde av alle ulykkene i landbruket, mener KSL-sjef Tom Roterud at den gir en god indikator på noen av utfordringene for helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet (HMS).

– Dette er bare toppen av isfjellet, men det viser trendene, og det bidrar til en bevisstgjøring og viser hvor vi som jobber med HMS bør sette fokuset vårt.

Halle Arnes i Norsk Landbruksrådgivning påpeker at bondeyrket favner vidt.

– En gård i dag er en kompleks sak. I tillegg jobber bonden ofte alene, og det gjør at det blir flere risikomomenter, sier Arnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere