Rapport kritisk til intercity-utredning

Oslo (NTB): Det vil være meget ulønnsomt å gjennomføre full utbygging av hele intercityområdet innen 2025, mener et utvalg som har vurdert Jernbaneverkets konseptvalgutredning av intercitystrekningene.

Jernbaneverkets utredning ble lagt fram 16. februar i fjor. Nå er Dovre Group og Transportøkonomisk institutt klare med sin kvalitetssikring av denne utredningen. Og vurderingen er ikke lystig lesning for Jernbaneverket.

I kvalitetssikringen pekes det på en rekke uheldige forhold ved Jernbaneverkets utredning. I hovedsak betegnes den som altfor optimistisk. Prisen vurderes til 135 milliarder kroner og det vil overhodet ikke lønne seg å bygge dobbeltspor helt ut til Skien, Halden og Lillehammer.

- Våre analyser viser at full utbygging innen 2025 i hele Intercityområdet er meget ulønnsomt. Alt tyder på at Intercityområdet er definert for stort, og at det ikke finnes passasjergrunnlag som kan forsvare de store investeringene som foreslås, heter det i rapporten.

I rapporten gjør Dovre Group og Transportøkonomisk institutt det klart at Jernbaneverket i flere omganger har utarbeidet en rekke nye, supplerende beregninger. Når alle disse forutsetningene justeres i i tiltakets favør samtidig, så vil det oppnås samfunnsøkonomisk lønnsømhet for både Dovrebanen, Østfoldbanen og Vestfoldbanen. Men dette betegnes som helt urealistisk:

- Det er meget optimistisk å forvente at alle disse forholdene skal utvikle seg i tiltakets favør samtidig. Vi tror ikke de supplerende beregningene gir et realistisk bilde av lønnsomheten. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.