*Nettavisen* Nyheter.

Rapport: Minst 32 IS-inspirerte terrorplott mot Vesten på ett år

Fire personer ble drept og flere andre tatt som gisler da den ytterliggående islamisten Amedy Coulibaly stormet en kosherbutikk i Paris 9. januar. Han var tydelig inspirert av propagandaen til Den islamske stat. Bildet er hentet av en video han lagde i forkant av terrorangrepet. Foto: - (Afp)

Den islamske stat utgjør en reell fare for Vesten, mener forskeren bak rapporten.

En ny rapport utarbeidet av tenketanken Henry Jackson Society, avdekker at det har vært titalls terrorplaner mot Vesten, som kan knyttes til Den islamske stat (IS).

Rapporten «We will conquer your Rome» slår fast at det har vært minst 32 IS-inspirerte terrorplott mot Vesten siden juli i fjor.

Totalt 13 av 32 terrorplott i ti land ble gjennomført, mens resten ble avverget.

- Den islamske stat utgjør en reell fare for vestlig sikkerhet. En overarbeidet politi- og sikkerhetstjeneste sliter med å holde tritt med det store omfanget trusselen utgjør, sier forsker og forfatteren bak rapporten, Robin Simcox, i en uttalelse til pressen.

Rapporten viser at det i 75 prosent av tilfellene ikke var noe kontakt mellom personene bak terrorplottet og IS-medlemmer eller IS-ledere, men derimot har gruppens ideologi og propaganda fungert som inspirasjonskilde til terrorplottene.

Ved fem anledninger har militante IS-medlemmer oppfordret individer til å utføre terror i hjemlandet, og ved to anledninger er det bevist at personene bak terrorplottet har vært i direkte kontakt med IS, men det er dog ikke bevist at IS beordret dem til å utføre angrep.

- Radikaliserte unge menn
I tillegg var det ett mislykket terrorplott som ble beordret av IS. Dette terrorplottet var rettet mot Belgia i januar i år, og skulle utføres av tilbakevendte fremmedkrigere som hadde vært i Syria og Irak.

Til sammen 58 individer fra 14 nasjoner sto bak terrorplanene.
Videre ble 75 prosent av terrorplottene planlagt av folk under 25 år (inkludert ti tenåringer), 29 prosent var islamske konvertitter og 22 prosent hadde allerede et kriminelt rulleblad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsker Robin Simcox. Foto: Henry Jackson Society.

- De som står bak disse planene som knyttes opp mot Den islamske stat, er som regel radikaliserte unge menn som sjelden har noe militær opplæring, sier Simcox.

- De har vært effektive med å planlegge enkle angrep med skytevåpen og kniver, hvor målet var allmennheten, militæret og politiet. Slike angrep er notorisk vanskelig å avverge.

- Halshogge mennesker
I 16 av de 32 terrorplottene var det allmennheten som var målet. Det har også vært fem terrorplott mot Vesten hvor planen var å halshogge mennesker, ifølge rapporten.

I fjor sommer ble Norge utsatt for en terrortrussel som var rettet mot uniformert personell. Som følge av dette, ble det innvilget en midlertidig tillatelse for bevæpning av norsk politi. Tillatelsen har blitt fornyet i jevne mellomrom.

USA topper listen over IS-inspirerte terrorplaner med tolv terrorplott i løpet av det siste året, etterfulgt av Australia og Frankrike.

Totalt tolv personer har blitt drept i IS-relaterte terrorangrep mot Vesten, hvorav åtte var i Europa og to hver i henholdsvis Canada og Australia.

Terrorangrep i Frankrike
Ett av de gjennomførte angrepene skjedde i Frankrike i Paris i januar. Amedy Coulibaly (32) ble skutt og drept av fransk politi etter å ha tatt livet av fem mennesker. Han hadde sverget sin lojalitet overfor IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i en video, hvor han poserte foran et IS-flagg.

32-åringen hevdet selv at han sto i ledtog med Said og Cherif Kouachi, som sto bak angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo. Men det var imidlertid al-Qaida, og ikke IS, som påtok seg ansvaret for Charlie Hebdo-angrepet, som krevde elleve menneskeliv.

Holdt gisler
Angrepene til Coulibaly gikk over to dager, og startet med at han sprengte en bilbombe i en forstad utenfor Paris. Deretter skadeskjøt han mange folk, deriblant en jogger og en gatefeier. Han drepte også en politikvinne før han til slutt tok 21 gisler i en kosherbutikk. Politiet stormet til slutt butikken og drepte gjerningspersonen.

Franskmannen Coulibaly hadde verken terroropplæring eller militær erfaring. Hans mål for terrorangrepet var allmennheten. Han hadde ikke noe direkte kontakt med IS, men hadde et kriminelt rulleblad og var tydelig inspirert av ideologien og propagandaen til IS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag