Gå til sidens hovedinnhold

Rapport om AstraZeneca-dødsfallene i Norge: Kvinner på 37 og 42 år døde

Rapporten fra ekspertene ved Rikshospitalet og UNN er offentliggjort.

Eksperter ved Rikshospitalet gikk 18. mars ut og sa at de mente en kraftig immunrespons på grunn av AstraZeneca-vaksinen var forklaringen på de dødelige blodproppene.

Fredag ble rapporten publisert i The New England Journal of Medicine, og her beskrives sykdomsforløpet til de fem pasientene som var innlagt på Rikshospitalet etter å ha fått første dose av AstraZenecas koronavaksine.

Det kommer blant annet frem at to av pasientene som døde ved Rikshospitalet var kvinner i alderen 37 og 42 år.

Ifølge rapporten opplevde begge kvinnene hodepine en uke etter vaksinasjon. Tilstanden forverret seg over tid, til tross for intensiv behandling. Den 37 år gamle kvinnen døde dagen etter en operasjon, mens den andre døde etter to uker på intensivavdelingen.

I rapporten kommer det også frem at en 32 år gammel mann og en 39 år gammel kvinne var innlagt, men ble skrevet ut etter behandling.

Den kraftige immunresponsen er ifølge rapporten et nytt fenomen:

– Responsen, selv om den er sjelden, har katastrofale konsekvenser for ellers sunne og unge mennesker, og krever en grundig risiko-nytte-analyse. Resultatene av studien vår indikerer at fenomenet kan være hyppigere enn i tidligere studier der sikkerheten til vaksinen er undersøkt, konkluderes det.

Også Monica Aafløy Hansen (54) er omtalt i rapporten.

Rikshospitalet og UNN skriver på Twitter fredag kveld at de kaller inn til en pressekonferanse om rapporten lørdag 10. april klokken 11.

Onsdag konkluderte EUs legemiddeltilsyn med at blodpropp legges til som en svært sjelden bivirkning av AstraZenecas koronavaksine.

I Norge er vaksineringen med AstraZeneca satt på pause som følge av de alvorlige bivirkningene. Pausen ble senest utvidet 26. mars, da med tre uker. Ny beslutning skal tas innen 15. april.

I Norge ble vaksineringen avbrutt 11. mars. Da hadde 132.686 personer fått den første dosen med AstraZenecas koronavaksine, mens ingen hadde fått den andre dosen.