RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rapport: Selvopptatt og dysfunksjonell

Foto: SCANPIX NORWAY (Reuters)
Sist oppdatert:
Forsvarer Geir Lippestad advarer mot forklaringen til Anders Behring Breivik og ber folk stålsette seg.

- Hans første kommentar er at han er fornøyd med den konklusjonen som de to sakkyndige har kommet med. Han er jo helt enig i den vurderingen, at han er tilregnelig, sa hans forsvarer, advokat Geir Lippestad, til pressen etter å ha møtt Anders Behring Breivik i Ila fengsel tidligere i dag.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Psykia-trio

Lippestad møtte Breivik for å fortelle han om den nye rapporten fra de sakkyndige, som konkluderer med han ikke er psykotisk og dermed strafferettslig tilregnelig.

- Vi har snakket ganske lenge nå, men relativt kort om konklusjonen. Men det han sa var at det var det han regnet med ville bli konklusjonen, sa Lippestad.

Selvopptatt og dysfunksjonell
Etter det Nettavisen erfarer konkluderer psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas i sin rapport med at terrortiltalte Anders Behring Breivik har diagnosen dyssosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en diagnose som har visse fellestrekk med psykopati. Typiske kjennetegn er at man føler seg spesiell og viktig, at man er lite empatisk, og at ens egne interesser og behov er viktige. Man nyter seg selv, sine egenskaper, evne, suksess og ytelser. Men i motsetning til paranoid schizofreni er ikke dette en diagnose som gjør tiltalte utilregnelig.

Rettspsykolog Pål Grøndahl forklarer begrepene narsissistisk og dyssosial slik:

- Når man er narsissistisk har man et falskt selvbilde, og man ser på seg selv som spesiell, med enestående egenskaper eller en stor misjon. Man har helt overdrevne tanker om seg selv, sier Grøndahl til NRK.

- Narsissisten som ble oversett
Rettspsykiater Henning Værøy sier til NTB at han ikke er overrasket over den nye vurderingen.

- Jeg ser på Breivik som narsissisten som ble oversett. I kombinasjon med en dyssosial personlighetsforstyrrelse, tok han dette ut på verst tenkelig måte; Et massedrap, sier Værøy.

Han mener det er greit å kalle Breivik psykopat.

- Det passer bra å kalle ham for det. Psykopati henter inn trekk fra flere personlighetsforstyrrelser. Først og fremst den dyssosiale, dernest den narssistiske og så den emosjonelt ustabile. Hva som dominerer bildet til en hver tid vil kunne variere, og et trenet øye vil også kunne kjenne igjen andre personlighetsforstyrrelser, sier Værøy.

- Han vil beklage at han ikke gikk lenger
I møtet med Breivik snakket Lippestad mye om den kommende rettssaken, som starter førstkommende mandag.

- Det han forbereder seg på er sin forklaring. Tradisjonelt vil nok en forsvarer og en klient gjennomgå spørsmål og svar i en forklaring. Her blir nok ikke det tilfelle. Han har en veldig sterk oppfatning om hvordan han vil forklare seg. Det tenker jeg er viktig, at han får forklare seg som han ønsker, sa Lippestad.

Advokaten advarer også mot det som vil komme fra hans klient i rettssaken.

- Det blir ytterst krevende og en stor utfordring å høre hans forklaring. Det vil bli mange tøffe uttalelser.

Han sa at Breivik vil forklare seg mye om hvorfor han gjorde som han har gjort.

- Han vil også beklage at han ikke gikk lenger, opplyste Lippestad.

Rapporten: - Breivik tilregnelig
Eskil Pedersen: - Det skaper en viss uro

- Ikke psykotisk
Tirsdag la de nye sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrisen fram sin psykiatrirapport som konkluderer med at Anders Behring Breivik ikke er psykotisk og dermed er strafferettslig tilregnelig. Dette er den motsatte konklusjonen av den forrige sakkyndigrapporten som kom i november.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad sa før han gikk inn til sin klient på Ila at den nye konklusjonen er et resultat Breivik hadde håpet på. Breivik har sagt at han ønsker å bli erklært strafferettslig tilregnelig under rettssaken.

Hovedforhandlingene starter 16. april, og det er dommerne i tingretten som til slutt skal konkludere om hvorvidt Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere