Trump ba i juni 2017 sjefadvokat Don McGahn i Det hvite hus om å be den fungerende justisministeren om å fjerne spesialetterforsker Robert Mueller på grunn av interessekonflikt.

McGahn nektet og besluttet at han heller ville slutte i jobben selv. Han sammenlignet hendelsen med da president Richard Nixon ba en rekke ministre og tjenestemenn i justisdepartementet om å avskjedige spesialetterforskeren som undersøkte Watergate-skandalen. Alle nektet og besluttet at de heller ville gå av.

McGahn gikk av høsten 2018.

Rapporten, som er på 448 sider, viser at Trump skriftlig besvarte spørsmål fra Muellers etterforskere, men at svarene han ga ikke ble ansett for å være tilstrekkelige.

Etterforskerne besluttet likevel å ikke stevne inn presidenten til et intervju, vel vitende om at dette trolig hadde resultert i en langvarig rettsprosess.

Robert Mueller har gjennomført en 22 måneder lang granskingen av antatt russisk valginnblanding. Rapporten ble fremlagt 22. mars og torsdag fikk det amerikanske folket tilgang til en sladdet versjon.

Da nyheten kom, i 2017, om at Robert Mueller ble utnevnt til å lede granskningen, skal han ha reagert svært negativt.

- Herregud. Dette er helt forferdelig. Dette er slutten på min presidentperiode. Jeg er fucked, skal han ha sagt, ifølge CNN.

Etterforsket ti hendelser

President Donald Trump fryder seg etter offentliggjøringen av den sladdede versjonen av Mueller-rapporten og fastholder at den renvasker ham.

Mueller avdekket ifølge rapporten ikke noe samarbeid fra amerikansk side med russere foran valget i 2016. Han trekker imidlertid ingen konklusjon når det gjelder opplysninger om at Trump ved ti anledninger skal ha forsøk å hindre etterforskningen.

Justisminister William Barr opplyste imidlertid under en pressekonferanse torsdag at han og visejustisministeren har konkludert med at bevisene fra Mueller «ikke er tilstrekkelig til å slå fast at presidenten la hindringer i veien for etterforskningen».

– Jeg har en god dag, sier Trump, som gjentar at han verken fikk russisk bistand i forkant av presidentvalget i 2016 eller har forsøkt å hindre granskingen av anklagene om dette i ettertid.

– Ingen hemmelig forståelse, ingen motarbeiding. Det var aldri noe slikt, og det kommer aldri til å bli noe slikt, sier Trump.

– Ingen annen president må noensinne bli utsatt for en slik bløff igjen, legger han til.

Trump la torsdag også ut et bilde av seg selv på Twitter , åpenbart inspirert av den populære serien Game of Thrones, med teksten «For dem som hater og de venstreradikale demokratene – Game Over».

Les også: Tidligere Obama-rådgiver siktet i Mueller-etterforskning

Russisk innblanding

Mueller avdekket ifølge den sladdede rapporten ikke noe samarbeid med russere foran valget i 2016, men han trekker ingen konklusjon når det gjelder opplysninger om at Trump ved ti anledninger skal ha forsøk å hindre etterforskningen.

USAs justisminister William Barr konkluderer imidlertid med at bevisene fra Mueller «ikke er tilstrekkelig til å slå fast at presidenten la hindringer i veien for etterforskningen».

Mueller-granskingen viser russisk valginnblanding, men ingen amerikanere samarbeidet med Russland om dette, sier justisminister William Barr.

Barr holdt torsdag en pressekonferanse om spesialetterforsker Robert Muellers granskingsrapport.

– Den grundige etterforskningen viser at det ikke var noen form for samarbeid eller samhandling mellom president Donald Trumps valgkampstab eller andre amerikanere og Russland under presidentvalget i 2016, sa Barr.

– Det burde alle amerikanere være takknemlige for å få vite, sa han videre.

Les også: Meningsmåling viser at amerikanerne ikke er klare for å frikjenne Trump

Ti mulige hendelser

Mueller etterforsket også til sammen ti mulige hendelser hvor Trump skulle ha hindret etterforskningen, men konkluderte ikke om dette var tilfelle.

Barr på sin side sa at han og visejustisministeren har konkludert med at bevisene fra Mueller «ikke er tilstrekkelig til å slå fast at presidenten la hindringer i veien for etterforskningen».

Barr understreker at Det hvite hus har samarbeidet fullt ut med Muellers granskning.

Trumps advokater har fått lese den sladdede versjonen av rapporten, men har ikke fått lov til å foreslå noen endringer og har heller ikke bedt om dette, sa Barr.

Tidligere torsdag fikk justisministeren krass kritikk for sin håndtering av rapporten fra lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

Les også: Storbank spår at Trump blir gjenvalgt

22 måneder lang granskning

De mener Barrs håndtering har resultert i en tillitskrise hva angår hans uavhengighet og upartiskhet.

I en felles uttalelse ber de to lederne Mueller selv om «snarest» å møte i kongressen for å svare på spørsmål om Russland-granskingen.

– Jeg har ingen innsigelser mot at Mueller avgir sin forklaring, sa Barr under pressekonferansen.

Leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerrold Nadler, sa torsdag at Mueller bør forklare seg innen 23. mai.

Les også: Trump knuser Obama i ny måling

Robert Mueller har gjennomført en 22 måneder lang granskingen av antatt russisk valginnblanding. Rapporten ble fremlagt 22. mars. To dager senere publiserte Barr et fire sider lange sammendrag om rapporten.

I Barrs sammendrag konstateres det at spesialetterforskeren har funnet bevis for at Russland forsøkte å påvirke valget, men at det ikke er funnet bevis for noe samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland.