Gå til sidens hovedinnhold

Rapporter: Byråkrati og kompetansemangel i barnevernet

Oslo (NTB): Tre nye rapporter viser at det norske barnevernet er preget av for mye byråkrati og for lav kompetanse. Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) skal se på hva som kan gjøres annerledes.

I løpet av året skal Lysbakken foreslå lovendringer for hvordan barnevernet kan organiseres annerledes enn i dag.

- Jeg har møtt mange beskrivelser av utfordringer i barnevernet når jeg er rundt, og jeg ser at konklusjoner i flere rapporter trekker i samme retning med blant annet bekymring for finansieringssystemet og at det er for mye konflikt mellom kommunalt og statlig barnevern, sier Lysbakken til Aftenposten.

Tre rapporter fra henholdsvis Nova, Deloitte og PwC har evaluert barnevernsreformen fra 2004. Reformen skulle redusere kostnader og øke kvaliteten i barnevernstjenestene. Rapportene viser at det er store utfordringer i barnevernet. Det er for mye byråkrati og for lav kompetanse, viser rapportene.

Direktør Mari Trommald i det statlige barnevernet (Bufetat) mener rapportene også viser at barnevernet utvikler seg i riktig retning på flere områder, blant annet når det gjelder rekruttering av fosterhjem og drift av institusjonstilbud.

Lysbakken mener at de tre rapportene vil gi verdifull kunnskap når han i år skal vurdere organisatoriske endringer i barnevernet. - Målet er at vi får brukt ressursene i barnevernet best mulig, sier Lysbakken. (©NTB)

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling