*Nettavisen* Nyheter.

Rasende Disney-nevø forlater styret

Roy E. Disney, nevø av Walt, fikk mye av æren for at Disney tok igjen initiativet på tegnefilmområdet på 90-tallet. Nå forlater han Disney-styret i protest etter 26 år.

20.06.08 11:01

Roy Disney er den eneste Disney-arvingen som frem til nå har sittet i styret. Den 73-år gamle nevøen av grunnlegger Walt trekker seg fra styret i protest mot ledelsen av selskapet.

Roy Disney har sittet i styret siden 1967, året etter onkel Walt døde.

Ifølge New York Times appellerer slektningen til nåværende Disney-sjef Michael D. Eisner at han bør trekke seg lant annet fordi Eisner skal ha gjort lite for å modernisere selskapet de siste syv årene.

Den amerikanske avisen skriver at Roy Disney har vært i tottene på Eisner i nærmere to år og flere ganger forsøkt å skyve ham ut av sjefposisjonen. Sammen med styrekollega og økonomisk rådgiver Stanley Gold skal han i fjor ha forsøkt å "styrte" Disney-sjefen i en seks måneders lang kamp.

Når er det den rasende Disney-nevøen som i stedet må forlate selskapet etter i helgen å ha sendt et tresiders avskjedsbrev til Eisners leilighet på Manhattan.

Da Walt Disneys svigersønn Ron Miller ble skjøvet ut av sjefstolen i 1984, var Roy Disney svært aktiv lobbyist for at Michael Eisner skulle ta over stillingen. Disney-slektningen trakk seg fra styret i mars det året og gikk inn igjen da Eisner fikk stillingen i kamp med daværende 20th Century Fox-sjef Dennis Stanfill.

Nesten 20 år senere er altså Eisner årsaken til at Disney-nevøen forsvinner fra styret. Avgangen kommer på et tidspunkt hvor Disney gjør det veldig bra med flere av sine filmer, og børskursen til verdens nest-største medieselskap går svært mye bedre enn de fleste andre konkurrenter i 2003,

Beskyldningene fra Disney-nevøen går imidlertid på mer personlige saker som at Eisner skal ha tvunget kollegaer til å spionere på ham og at han har en dårlig ledelsesstil. Eisner skal ha detaljstyrt mange av virksomhetens selskap, noe som igjen skal ha ført til en moralsk knekk i hele selskapet.

Eisner nekter å svare på beskyldningene som er fremkommet i brevet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.