Se video: Freste mot Trygve Slagsvold Vedum:

STORTINGET (Nettavisen): Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) ble rasende på finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Stortingets spørretime onsdag.

Vedum var kalt inn for å svare på en rekke spørsmål fra Frp om de skyhøye bensinprisene, skatter og avgifter. Det var særlig ett svar som fikk Tybring-Gjedde til å tenne.

– Jeg er litt lei av dette, at man står i stortingssalen og prøver å forsvare noe som er umulig å forsvare. Det går ikke an for en minister å hele tiden forsvare det som er idiotisk, og insistere på at dette er klokt, freste Tybring-Gjedde.

Les også: Full klinsj mellom Listhaug og Borch: - Vanskelig å ta det hun sier seriøst

– Ganske slett jobb

Bakgrunnen for utblåsningen var et spørsmål Tybring-Gjedde stilte om statens økte inntekter på grunn av den rekordhøye oljeprisen som følge av krigen i Ukraina.

Han viste til at Vedum i Aftenposten har avvist at Norge blir rikere av krigen, og har uttalt at oljefondet har tapt seg mer i verdi enn oljeinntektene har økt.

Vedum mener oljeprisøkningen derfor ikke betyr at Norge kan bruke mer over statsbudsjettet.

– Det er ingen økonomer som ville forsvart den påstanden. Hvorfor da ikke legge seg flat og si at det var en dårlig uttalelse eller var feil, sa Tybring-Gjedde.

Les også: Oppfordret til å spare bensin «i solidaritet med Ukraina»: – Nye argumenter for å være imot bilen

Han mente finansministeren ikke kunne ha skrevet svaret selv.

– Det er ikke slik det fungerer finansminister, og dette må faktisk en byråkrat ha skrevet for deg - og den byråkraten mener jeg må ha gjort en ganske slett jobb ved å svare på et spørsmål det er umulig å svare på, sa Frp-politikeren.

Vedum: – Det er ikke slik

Tybring-Gjedde lurte deretter på hva som ville skjedd dersom det motsatte var tilfelle: At oljefondets verdi økte. Ville man da redusert avgiftene for folk flest?

– Eller gjelder ikke det motsatte? spurte han.

– Det som er hele poenget. Ta 2020 når olje- og gassprisen var lav, så var det ikke sånn at vi brukte mindre såkalte oljepenger i norsk økonomi. Da brukte vi mer oljepenger fordi oljeprisen var lav, svarte Vedum, og la til:

– Nå som oljeprisen er høy, så er det ikke sånn at vi da bruker mer penger i norsk økonomi av den grunn. Men vi må til enhver tid basere oss på det vi har i fondet, fordi vi setter de pengene inn i fondet. Det er ikke slik at vi dag for dag justerer pengebruken her i Stortinget etter fondets verdi eller oljekursen.

Les også: Fredrik Solvang stilte politikerne til veggs om bensinprisene: - Da blir bensinen umiddelbart åtte kroner billigere

Mot slutten av debatten, da Vedum gjentok et tidligere poeng, snudde Tybring-Gjedde seg mot stortingspresidenten og slo oppgitt ut med armene. Øyeblikket ble ikke fanget av kameraene i stortingssalen.

Får støtte

Til Nettavisen har sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen nylig gitt støtte til Tybring-Gjeddes argument, da han sa følgende om Vedum og Jonas Gahr Støres argument om å holde igjen pengebruken på grunn av oljefondets reduserte verdi, tross økte oljeinntekter:

– Dette er en veldig farlig måte å tenke på og selvfølgelig helt galt å likestille børssvingninger med inntektsendringer. Det ene er inntekter, det andre er omvurderinger, sa Andreassen.

Les mer: Derfor øker rentene: – Jeg må være ærlig på hva dette innebærer

– Hva skal vi gjøre når Oljefondet stiger 10 prosent? Det er en grunn til at de ikke har brukt argumentet før, dette er trist argumentasjon, påpekte han.

– Svarer aldri på spørsmålene

Etter debatten tok Nettavisen en prat med Tybring-Gjedde i vandrehallen.

– Hvorfor ble du så irritert på Vedum?

– Fordi han aldri svarer på spørsmålene. Mitt spørsmål var om endringene i statens pensjonsfond som skal bestemme hvor mye penger du kan bruke over statsbudsjettet, og det svarte han «ja» på. Fordi statens inntekter har gått opp, så kunne de ikke bruke mer penger fordi oljefondet har mindre verdi, sier Tybring-Gjedde, og legger til:

– Det er jo helt meningsløst. For om oljefondet går opp i verdi, skulle han da bruke masse penger på skattelette? Det som betyr noe er jo presset i økonomien.

– Hvis du betaler mer i strømavgifter, så har du mindre penger å bruke i økonomien. Det blir mindre press i økonomien fordi staten har tatt over de pengene. Hvis staten bruker de pengene, så kan det bli press i økonomien. Men hvis pengene flyttes inn i statens pensjonsfond, så blir de ikke brukt i det hele tatt. Da blir det mindre press på økonomien fordi penger er trukket inn fra borgerne.

Les også: Penger å spare for bevisste drivstoffkunder

– Og da bør man ha skatte- og avgiftslette for å kompensere for det du har betalt i avgifter, konkluderer Tybring-Gjedde.

Dette svarte ikke Vedum på, ifølge Tybring-Gjedde, som mener statsråden bare «snakket rundt grøten».

– Han snakket om handlingsregelen, men det er jo helt irrelevant i dette. Det er en helt annen diskusjon, og derfor ble jeg irritert på ham, avslutter Frp-toppen.

– Holder seg unna debatter

Frp stilte mannsterke opp i spørretimen på Stortinget onsdag, og hadde levert inn hele 11 skriftlige spørsmål til Vedum om drivstoffpriser, skatter og avgifter.

Tybring-Gjedde sier det var en god grunn til hvorfor de gjorde det.

– Det er fordi Vedum har holdt seg unna alle reelle debatter, og hver gang han har sagt noe så har han sagt at det var den forrige regjeringen som gjorde det ene og det andre. Men på et eller annet tidspunkt må han jo ta ansvar selv, sier han, og påpeker:

Les også: Sveriges regjering foreslår stor støttepakke til folket

– Når han leser opp et veldig innviklet svar skrevet av en byråkrat i finansdepartementet som han selv ikke helt har oversikt over hva han sier, så synes jeg det er svakt. Det er en krevende jobb å ha, men han burde kunne svare mer.

Tre av Frps spørsmål ble imidlertid trukket på grunn av fravær hos deres stortingsrepresentanter.