Da Tomas Roaldsnes skulle på trening onsdag ettermiddag oppdaget han at det lå en gul lapp under vindusviskeren på bilen. På lappen, signert av Oslo kommune, sto det at han skylder snaue 900 kroner for å ha feilparkert.

Bilen hadde han parkert i Arnjot Gellines vei på Kværner i bydel Gamle Oslo, som ligger rett i nærheten av der Roaldsnes og samboeren bor. Boten fikk Roaldsnes til å stusse. I to år har han og samboeren satt bilen i denne gaten uten problemer.

Etter en nærmere kikk innså han at de ikke var alene om å ha fått bot.

– Alle som sto parkert der hadde fått parkeringsbøter. I hvert fall seks-syv biler hadde fått bot på 900 spenn, sier han til Nettavisen.

Har parkert der i flere år

Bilen hadde stått parkert der siden 19-tiden tirsdag kveld og samboerparet hadde som vanlig betalt for parkering gjennom app, såkalt beboerparkering. Men, på under et døgn hadde kommunen tatt grep. Parkeringsskiltet som tidligere sto der var sporløst forsvunnet.

– De har tatt vekk 100–150 meter med parkering der folk alltid har parkert. Jeg så etter skilt om veiarbeid eller andre mulige grunner til at vi hadde fått bot, men fant ingenting, sier Roaldsnes og fortsetter:

– Jeg synes de kunne ha lagt en gul lapp og sagt ifra vennligst fjern bilen. Det første jeg tenkte var at bilen sto feilparkert – for nærme en kant eller parkeringsskilt. Men jeg kunne ikke se at det var tilfelle. Bilen sto parkert samme plass som den har stått parkert hver eneste gang, sier han.

Kom uten forvarsel

Roaldsnes forteller at en gate rett i nærheten tidligere har fått nye sykkelfelter og at kommunen da fjernet gateparkeringen for å gjøre plass til den nye traseen.

– Da de tok den andre gata fikk vi masse e-poster og forvarsel i god tid. Et par måneder i forveien ble det også satt opp skilter om at gaten vil forsvinne som parkeringsgate, forklarer han.

– Frustrert og oppgitt

Roaldsnes er ikke nådig i sin dom over Oslo kommune for at de nærmest over natten har endret reglene for gateparkeringen han benytter.

– Man blir frustrert og oppgitt. Etter min mening er det ikke slik parkeringsorganet skal fungere. Jeg etterlyser svar på hvorfor det er slik og hvorfor skiltet har forsvunnet. Hvorfor har de fjernet parkeringen? sier han.

– Det er jo ikke bare bare å finne parkering i Oslo, hvilke alternativer har du nå som din «faste» parkering er fjernet?

– Nå blir det parkering 150 meter lenger opp i gata, så jeg får bare ta det som trim, sier Roaldsnes.

Han sier at det i hverdagen blir mest sykkel på han og at bilen kun er i bruk nå og da.

– Det er litt irriterende når en blindgate som ikke er trafikkert, og det stopp 200 meter opp i veien, sier han og avslutter med at han allerede har sendt inn en skriftlig klage på boten til kommunen.

Har endret skiltingen

Nettavisen har forelagt Bymiljøetaten i Oslo kritikken om parkeringsbøtene som ble delt ut i Arnjot Gellines Vei. De bekrefter at skiltingen for parkering i den aktuelle gaten har blitt endret, men vil ikke svare på hvorfor.

– Skiltingen ble endret 02.09.22. Gebyret det refereres til ble ilagt 07.09.22, skriver bymiljøetatens pressevakt, Bård Eion Flaen i en e-post til Nettavisen.

Nettavisen har også spurt Bymiljøetaten om hvorfor kommunen ikke har varslet, eller merket i gaten om at parkeringsreglene skulle endres. Også dette vil ikke de ikke svare på.

– Det ble ilagt gebyr den 07.09.22. Her har bilfører ikke overholdt sin tilsynsplikt, skriver Bymiljøetaten og henviser til at bilfører har undersøkelsesplikt i henhold til forskrift om offentlig parkeringsgebyr:

«Senest 24 timer etter at parkeringsregulerende skilt er oppsatt, må fører/eier av kjøretøyet rette seg etter de nye bestemmelsene.»