I en offentlig uttalelse fra Sør-Afrikas departement for internasjonale relasjoner og samarbeid, er ikke landet nådig i sin omtale av landene som var raske med å innføre reiserestriksjoner mot dem så fort omikron-varianten ble kjent for verden.

Les også: Dette vet vi om hvor godt beskyttet vi er mot den nye virusmutanten

WHO advarer

Fredag gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut å advarte land mot å trykke på den røde knappen og innføre reiserestriksjoner mot Sør-Afrika. De påpeker at det vil ta flere uker før vi forstår den nye koronavarianten som har dukket opp i Sør-Afrika.

Til nå har det oppdaget omikron-smittetilfeller i Sør-Afrika, Israel, Belgia, Botswana, Hong Kong og Storbritannia.

Etter at den nye varianten ble oppdaget torsdag, har en rekke land, blant annet Norge, innført- eller varslet innføring av innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Les også: Flere tilfeller av omikron-varianten påvist i Storbritannia

– Blir straffet

Sør-Afrika, utenriksmyndighet skriver videre i uttalelsen at de legger merke til at det er oppdaget nye varianter i andre land, som ikke har vært knyttet til Sør-Afrika, og at reaksjonen fra andre land da har vært en helt annen.

– Det er verdt å merke seg at reaksjonen på varianter oppdaget i andre land er helt annerledes enn mot varianten som er oppdaget i Sør-Afrika.

– Den siste runden med reiseforbud viser at Sør-Afrika blir straffet for å oppdage en ny variant så raskt. Utmerket vitenskap bør applauderes, ikke straffes. Det globale samfunnet bør samarbeide og danne partnerskap for å håndtere koronapandemien, heter det i uttalelsen.

– Ingen smittede får forlate landet

Utenriksmyndigheten i Sør-Afrika poengterer at en kombinasjon av at landets kapasitet til å koronateste og landets intensiverte vaksinasjonsprogram, støttet av et vitenskapelig miljø i verdensklasse – bør vektlegges.

– Sør-Afrika følger- og håndhever globalt anerkjente koronaprotokoller hva gjelder reiser. Ingen smittede får lov til å forlate landet, skriver de.

Sør-Afrikas minister for internasjonale relasjoner og samarbeid, Naledi Pandor, sier at de respekterer alle lands rett til å følge nødvendige forholdsregler for å beskytte sine borgere, men han sier at man må huske at denne pandemien krever samarbeid og deling av ekspertise.

– Vår umiddelbare bekymring er skaden som disse reaksjonene forårsaker familier, reiselivet og næringslivet, sier Pandor.

Til slutt informerer sørafrikanske myndigheter om at de nå jobber med å få land til å snu om og fjerne restriksjonene de har innført mot landet.