RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Raser mot dronning Sonja

Sist oppdatert:
Den internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen mener det er en skandale at dronning Sonja stiller opp for Hamsun-jubileet.

(SIDE2:) – Det var mange genier som var nazister. Men jeg vet ikke om noen som er blitt hyllet av et statsoverhode, sier lederen for det internasjonale Raoul Wallenberg-senteret, Baruch Tenenbaum til VG.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Senteret har sendt et brev til Slottet der de kritiserer dronningens deltakelse og også kronprinsesse Mette-Marits støtte til Hamsun-jubileet.

Forstår ikke feiringen
– Dette er en mann som ga nobelprisen sin til Goebbels, og som åpenbart var nazist. Vi forstår ikke hvorfor han skulle bli feiret, sier Tenembaum til avisen. Tenenbaum mener feiringen av kunstneren og forfatteren Hamsun hører hjemme i teatre, i bokhandler og steder der folk er glad i litteratur.

Da det ble kjent at kronprinsesse Mette-Marit ville være jubileets høye beskytter, ble dette også gjenstand for debatt her hjemme. Flere stemmer stilte seg kritiske, men Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen mente at man bør feire kunstneren Knut Hamsun siden hans rolle som nazist er så oppe i dagen og stadig blir omdiskutert.

Israels ambassade har imidlertid uttalt at de er fornøyd med at det er blitt skilt kraftig mellom Hamsuns litteratur og hans politiske engasjement.

- Debatten lever
I en kommentar til artikkelen i onsdagens VG, sier Sletten Kolloen at han synes det er forunderlig og forstemmende at en så seriøs organisasjon som Raoul Wallenberg-senteret ikke har fått med seg denne levende debatten.

Baruch Tenenbaum mener imidlertid at kronprinsesse Mette-Marit bør revurdere sitt beskytterskap.

Slottet sier de ikke har noen kommentar til saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere