Jan Roger Olsen (44) fra Sortland i Nord-Norge lever med uhelbredelig kreft.

Han har lite til overs for Durek Verretts kontroversielle utspill om at kreft bare er noe som ligger mentalt hos folk.

– Han utnytter sånne som meg, som er desperate etter en siste løsning. Jeg er nysgjerrig på om han faktisk tror på det han selv sier. Eller om han vet at han selger tomme fantasier til folk. Da snakker vi i så fall om en veldig kynisk person, sier Olsen til Nettavisen.

Den selverklærte sjamanen har skapt overskrifter helt siden forholdet mellom han og prinsesse Märtha Louise ble kjent.

Måtte «sulte» bort kreften

På vårparten i fjor fikk Olsen den knusende beskjeden. Under en rutinesjekk hadde legene oppdaget kreft i tolvfingertarmen hans. Kreften ble operert bort, sammen med en tredjedel av bukspyttkjertelen.

Men før sommerferien i år ble han nok en gang oppringt fra sykehuset. De hadde dårlige nyheter.

– De fortalte meg at kreften hadde spredt seg til bukspyttkjertelen, og at det var ingenting de kunne gjøre for å hindre videre spredning. Ingen operasjoner jeg kunne gjennomgå. Ingen mirakelkur. Nå har jeg begynt å forsone meg med at jeg skal dø, sier Olsen.

Han har fått tilsendt mange rare forslag, både fra bekjente og vilt fremmede, som mener de kan hjelpe ham å kurere den alvorlige sykdommen med alternative metoder.

– En gammel kollega kontaktet meg for å gi noen velmente råd. Han påsto at jeg måtte sulte bort kreftsvulsten, og at jeg kan bli frisk ved å kutte ut sukker. Sånne metoder er helt uaktuelle for meg å prøve, understreker Olsen.

– En veldig kynisk person

Og henvendelsene kommer på løpende bånd, til tross for at Olsen i flere år har uttalt seg om hva han mener om alternativ medisin.

– Det er åpenbart tøv. Hadde alternativ medisin hatt en dokumentert effekt, ville den blitt utskrevet av fastlegen. Å få tilsendt slike forslag reduserer livskvaliteten til folk som lever med uhelbredelig sykdom. Det er tanken om at man ikke prøver hardt nok for å bli frisk, sier han og legger til:

– Jeg skal ikke bruke den dyrebare tiden jeg har igjen på å «tenke meg frisk».

Sliter med dødsangst

Enn så lenge lever Jan et smertefritt liv med sykdommen.

– Det er absurd å vite at du er dødssyk, uten å føle på tilhørende symptomer. Men til høsten skal jeg motta livsforlengende behandling med cellegift og immunterapi. Da vil sykdommen vise sitt ansikt og det blir ikke mulig å unngå den lenger.

Behandlingen kan forlenge livet hans med alt ifra et par måneder, til flere år. Men han vet at han skal dø før eller siden.

Olsen er tidligere journalist i Vesteraalens Avis. Han deler åpent om erfaringene sine i sosiale medier, på Twitter-kontoen JROlsen77 og janrogerolsen.no

– Jeg skriver mye for å bli kvitt vonde tanker. Det er god terapi i det. Men noen dager slipper ikke dødsangsten taket. Jeg håper bare at jeg blir husket som en positiv person som tilførte verden mer godt enn vondt.

Ber kongehuset uttale seg

Det er noe som heter at fantastiske påstander krever fantastiske bevis.

Olsen ber om at Verrett legger frem dokumentasjon for at behandlingene hans fungerer. Alternativet er at han slutter å reklamere for dem, mener han.

– Og da snakker vi ikke Youtube-videoer, men ordentlig forskning bygget på årevis med empiri. Bevis at medaljongene og kursene du selger fungerer bedre enn skolemedisinen. Vær ærlig med oss syke.

Kongehuset han ennå til gode å uttale seg om Verretts virksomheter. Det får Olsen til å stusse.

– Jeg forstår at kongehuset skal forholde seg upolitisk, men det hadde ikke skadet at de gikk ut og ba folk om å følge legens råd. Det ligger nok en berøringsangst der.

– Tullball

De som lever med uhelbredelig kreft befinner seg i en forferdelig tøff situasjon. Da er det helt naturlig at man ønsker å prøve absolutt alt for å bli bedre, mener den kjente allmennlegen Kaveh Rashidi.

– Man ønsker jo ikke å gi opp så lenge noen påstår at det finnes alternative metoder som kan hjelpe. Den syke er det ingenting galt med. Det er heller profilerte personer som henvender seg til kreftpasienter med tullball som bør skjerpe seg, sier Rashidi til Nettavisen.

– Hva tenker du om at kongehuset sitter stille i båten når et medlem av deres familie kommer med påstander om at man kan tenke seg frisk fra kreft?

– Kongefamiliens virksomhet og deres samfunnsrolle er langt utenfor mitt ekspertiseområde. Men uavhengig av hvem man er, så burde man stå opp for vitenskapen og være kildekritisk. Rett og slett fordi det er det beste for de syke, avslutter Rashidi.

Nettavisen har sendt flere spørsmål til Durek Verretts team, men henvendelsene er foreløpig ikke besvart.

– Kan bli alvorlig

I 2019 bekreftet Cappelen Damm overfor Nettavisen at de ønsket å stoppe utgivelsen av boken til Verrett, kalt «Spirit Hacking».

I boken hevder blant annet Verrett at sykdommer som kreft kan oppstå som et resultat av at man ikke lenger ønsker å leve og at sykdommen er selvpåført.

Han hevder også at han kan tilby kreftpasienter behandling ved å spørre om hvorfor de ønsker å ha denne sykdommen.

– Det stemmer selvfølgelig ikke at man kan tenke seg frisk fra kreft. Jeg forstår godt at kreftsyke reagerer på slike uttalelser, sier generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross til Nettavisen.

Som alvorlig syk er man i en ekstra sårbar situasjon. Derfor er det viktig at all alternativ behandling bør skje i samråd med behandlende lege, understreker hun.