*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot flytting av asylsøkere

SKAL LØFTES: Tøyeninitiativet hang opp denne banneren på en boligblokk på Tøyen i fjor. Nå flytter Politiets utlendingsenhet til stedet, og flere reagerer. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- De skulle jo dempe belastningen her ...

12.05.14 19:30

Politiets utlendingsenhet (PU) offentliggjorde mandag ettermiddag at de skal flytte til nye lokaler på Tøyen.

Det betyr at alle asylsøkere som kommer til Norge og søker beskyttelse, må innom stedet for å registrere seg.

Flyttingen får nå Tøyen-forkjemperne til å rase.

- Oslo kommune jobber veldig målbevisst for å dempe belastningen på Tøyen-området, og da fungerer flyttingen veldig dårlig oppi dette, sier SV-politiker Ivar Johansen til Nettavisen.

Ber regjeringen ta grep
Oslo kommune og staten har lovet å løfte Tøyen-området, som en erstatning for at Munch-museet flyttes til Bjørvika.

- I denne sammenheng bidrar nå staten til å undergrave områdeløftet som gjøres, mener Oslo-politikeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

LIKER DET DÅRLIG: SV-politiker Ivar Johansen mener det er uklokt å flytte PU til Tøyen. Foto: Privat


Avtalen ble til etter at SV snudde i den fastlåste museumssaken, og støttet byrådspartienes ønske om å flytte museet - dersom Tøyen fikk et stort løft.

Johansen håper nå at regjeringen setter foten ned, og stopper PUs flytting.

- Jeg er sikker på at det er andre statlige kontorer som heller kan ta i bruk lokalene på Tøyen, sier han.

- De vil ta imot dem, men ...
SV-politikeren sier han frykter lange køer av asylsøkere.

- Vi ser jo hvordan det er der de holder til i dag. Det er lange køer, og dette varierer over tid. En dag kan det komme 20-30 personer, andre dager 50-60, sier han.

PU har i dag lokaler i Christian Krohgs gate i Oslo sentrum.

- Flyttingen betyr at 9000-10.000 asylsøkere skal oppsøke Tøyen årlig. Om dette blir plassert der er jeg sikker på at Tøyen-beboerne vil ta imot disse, men det bidrar til å sette satsingen noe tilbake siden du får såpass mange fra grupper som vi har ment ikke skal være der, sier Johansen.

Tøyen ligger i bydel Gamle Oslo, en bydel hvor veldig mange med minoritetsbakgrunn bor. Ønsket har derfor vært å spre ulike typer institusjoner og kommunale boliger rundt om i byen.

Les også: Her skal det nye Munch-museet ligge
Les også: - Mange er nok lettet
Les også: Tviler på effekten av Tøyen-tiltak

- I dag er vi motløse på Tøyen
Tøyen-kampanjen, som ble til etter initiativ fra naboer på stedet, er heller ikke glade for flyttingen.

«I dag er vi motløse på Tøyen. Det er blitt kjent at Politiets Utlendingsenhet skal flytte inn i kontorlokaler ved Tøyen torg fra høsten. Det skal etableres et mottakssenter, der alle nylig ankomne asylsøkere må registrere seg. Vi er selvfølgelig glade for at dagens tomme kontorlokaler tas i bruk, og vi vil gjerne at alle asylsøkere skal tas imot på en god måte, men vi synes det er dårlig politikk å legge dette til et miljø som allerede er så sterkt preget av mennesker med ulike sosiale behov, med rusmisbrukere og psykisk lidende mennesker som de mest synlige»,skriver de på sin Facebook-gruppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

OPPRUSTES: Tøyensenteret skal opprustes i tiden som kommer. PU skal flytte inn i et lokale ved siden av senteret. Foto: Lars Brock Nilsen


PU: - Er ikke et asylmottak

PU vektlegger at det ikke er snakk om et asylmottak på Tøyen.

- Det har kommet spørsmål om lokaliseringen kan være en belastning for området. PU er ikke er et transittmottak eller et asylmottak, men er som enhver offentlig virksomhet, der mennesker kommer for å levere en søknad. I vårt tilfelle er disse personene utenlandske statsborger som søker beskyttelse. Når en person er registrert får han eller hun transport direkte til transittmottaket i påvente av asylmottak, skriver PU på sine nettsider.

De påpeker dessuten at folk ikke skal stå i kø utenfor deres lokaler, men at de kommer rett inn på et venterom.

- PU er ikke et ordenspoliti, men med flyttingen vil nå 380 politiansatte, hvorav 160 politiutdannede, ha arbeidsplassen sin på Tøyen, sier PU-sjef Kristin Kvigne.

Skal ha informasjonsmøte
PU opplyser også at det er etablert kontakt med beboergrupperinger på Tøyen, og at det i løpet av kort tid skal det avholdes et informasjonsmøte for å skape en god dialog rundt flyttingen.

- Vi mener at kontorbygget egner seg godt til PUs formål. Dessuten har vi registrert at det kommer mange nye og spennende tilbud i nærmiljøet med Tøyen-løftet, sier Kvgne.

Det kommer om lag 20-30 personer om dagen til PU for å registrere seg som asylsøker. I 2013 registrerte 11.500 personer seg som asylsøkere hos PU.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag