Den siste uken har dets stormet rundt Forsvaret og deres håndtering av varslingssaker som omhandler seksuell trakassering.

Under onsdagens kveldsnytt på NRK1 var temaet blant annet drikkekulturen i forsvaret og de svært lave prisene på alkohol. På et av bildene fra et av de militære utestedene viste TV-bildene at det sto «#Freetate» på øltavla.

– Hver gang det kommer denne typen varslingssaker, så tenker man at det bare er råtne epler og unntak fra noe som eller er veldig fint. Man tenker at det er enkeltepisoder. Men «metoo» har vist at fordommer, sexisme og et uheldig kvinnesyn finnes i nært sagt alle miljøer, sier den norske forfatteren, skribenten og journalisten Linn Stalsberg til Nettavisen.

– Tåpelig

Bakteppet for mye av kritikken er NRKs avsløringer av utbredt seksuell trakassering og overgrep i Forsvaret. En nå 22 år gammel kvinne fortalte i helgen at hun opplevde mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep i sin tid i førstegangstjenesten.

– Når det gjelder Forsvaret har jeg ingen illusjoner om at det er annerledes der. Jeg har vel faktisk tenkt at det er verre der enn mange andre steder, sier Stalsberg.

Til Nettavisen skriver Forsvaret følgende:

– Ytringen på tavlen reflekterer på ingen måte hva Forsvaret står for. Vi mener ytringen er tåpelig. Den er ikke skrevet av de militært ansatte i baren, og den ble visket bort da den ble oppdaget av dem, skriver pressevakt, Aleksander Engborg Hage, i en e-post til Nettavisen.

– Ikke overrasket

«#Freetate» sikter til den høyst kontroversielle briten, Andrew Tate, som sitter varetektsfengslet i Romania. Han er blant annet kritisert for kvinnesynet hans.

– «Guttastemning» blir ofte nevnt i disse sakene, og der ligger djevelen begravet. For det kan tolkes litt som at alt er lovt til å si, og det er jo akkurat det Andrew Tate driver med. I hans miljø nærmest sloss de om å overgå hverandre på å være politisk ukorrekt, hevder Stalsberg.

Hun forteller at hun har hørt flere historier som ligner de NRK avslørte denne uken, og er ikke overrasket.

– Jeg er ikke veldig overrasket og det er jo veldig unge gutter som gjerne vil være kule. Ingen vil være ham som sier at dette ikke er greit. Da blir man med en gang ham som ødelegger.

Les kommentaren: Forsvarssjef mot varsler i Debatten: Her snakker vi fullskala katastrofe