Se intervju med Fabian Stang som skal lenke seg fast i Gyldenløves gate:

GYLDENLØVES GATE (Nettavisen): Seks år etter han gikk av som ordfører i Oslo, er Fabian Stang (65) fortsatt «på hugget».

Hva tenker du om Oslo som helårs sykkelby, Fabian Stang?

– Vi jobbet jo mye med å ordne både sykkelstier og –veier, og jeg er veldig for det, men nå synes jeg det er blitt litt hysterisk, nesten fanatisk, sier Stang til Nettavisen.

Les også: Fabian Stang: - Ikke lett å være Raymond

Den tidligere Høyre-ordføreren sier han har sansen for mye av det MDG gjør:

– Men nå får de så store gjennomslag for å lage svære sykkel-traséer midt i der folk bor, i en by som jo aldri kan bli en sykkelby, sukker han.

Han peker på særlig to ting:

– Oslos høydeforskjeller og klima gjør at vi kan sykle og kose oss i fire-fem måneder, og så er det forsvinnende få som sykler om vinteren.

Misbruker tall

Stang sier at her kan statistikken spille oss et puss:

– Å si at det er 70 prosent økning blant vinter-syklistene, det betyr at hvis det var 10 – så er det 17 nå. Det er misbruk av tall, det.

– Når det er snø og slaps, forventer alle at det er ledig plass på trikk og bane og lar sykkelen stå.

Det har Fabian Stang full forståelse for – og viser frem at blodig bilde av seg selv:

– Slik gikk det med meg da jeg syklet på vinteren, og jeg hadde piggdekk, advarer han.

Stikk til kondomdressen

Stang, som sykler til vår intervjuavtale, synes det er et «utmerket» fremkomstmiddel:

– Jeg sykler 1200 kilometer i året i Oslos gater, og det går veldig bra, selv om det noen steder er litt krevende å finne frem. Men å tvinge på folk sykkelstier og –veier i områder hvor ingen ønsker det, under henvisning til at noen i kondomdress skal sykle så mye fortere til jobb, synes jeg ikke noe om.

– Vi skal ikke bevege oss fortere i denne byen, vi skal ha rolig gange, rolig kjøring og rolig sykling – og de som ikke har tid til å gjøre det på den måten, kan finne seg et annet sted å bo, synes jeg.

Les også: Fabian Stang sier han vil lenke seg fast for å stoppe MDGs sykkelvei

– Ja, jeg skal lenke meg fast

Nå er vi ved Gyldenløves gate hvor det har vært sterke protester mot å bygge sykkelveier – og hvor du i et intervju med Nettavisen sa du ville «ty til sivil ulydighet». Kommer du til lenke deg fast?

– Jeg skal lenke meg fast, gjentar han - og fortsetter:

– Jeg sa jo det så kjekt, og grunnen er at den gaten og i og for seg Langbølgen på Lambertseter og en del andre, er helt ideelle slik de er, med både plass til syklister, kjørende og de som spaserer.

Dette er en sak som får den sindige Høyre-politikeren riktig så engasjert:

– Da trenger vi ikke bruke 20 og 30 og 50 millioner. Det synes jeg er lumpent overfor skattebetalerne og dårlig gjort overfor de som har behov for å ha en bil en gang i uken når de trenger det.

Han har fundert litt på hvordan han skulle løse dette uten å gå fra lovnaden sin:

– Jeg tenkte «men, Fabian, du var ikke i Alta i sin tid, og du har aldri vært med på demonstrasjoner med kjetting og slikt, hva skal du gjøre …»

Så fikk han en lys idé:

– Så kom jeg plutselig på at barna laget flotte lenker til jul i farget papir, så nå har jeg kjøpt inn papir og har klart å lage lenker, sier han, en smule stolt.

– Så nå skal jeg lenke meg fast, men politiet skal ikke bruke mye tid på meg, ler han.

Sjikanering

Etter at Nettavisen foretok dette intervjuet med Stang har det vært en utvikling i saken. Avisa Oslo har skrevet om hvordan Bymiljøetatens arbeidere i Gyldenløves gate har fått politivakt de siste dagene, etter sjikanering og i redsel for kraftige aksjoner.

Styreleder i Fremtidens Frogner velforening, Helene Ree Ruden, syns det var ubehagelig å våkne opp til at gaten utenfor hjemmet hennes var patruljert av politiet.

– Gå heller i dialog med innbyggerne, i stedet for å sende politiet etter dem, ber hun.

Kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien, skriver i en e-post til Avisa Oslo at etaten så på det som nødvendig å ha politiet til stede.

– Det var varslet aksjoner og kraftige reaksjoner i forbindelse med oppstarten av arbeidet i Gyldenløves gate. Ved aksjoner er det vanlig at politiet observerer.

Personhets og sjikane skal også ha vært et problem, forteller han videre.

– Entreprenør har opplevd sjikanering gjennom anleggsperioden, og i samarbeid med politiet ble dette derfor vurdert hensiktsmessig.

- Det blir helt feil

Stang bekrefter overfor Nettavisen torsdag kveld at det den siste tiden har vært sjikanering mot Bymiljøetatens utsendte:

– Folk har begynt å skrike til de uskyldige stakkarene som står jobber der, som ikke kan norsk eller noe.

– Hva skriker de da?

– Jeg tror det har vært sånn «Vi vil ikke ha det» osv., men det blir helt feil. De gutta som jobber der aner jo ikke hvor de er, stakkars. De skal vi ikke angripe, vi skal angripe MDG i så fall.

Stang omtaler det hele som en uheldig utvikling, og at det riktige nå er å roe det hele ned:

– Når man er blitt så sint at man skjeller ut de som jobber der da trekker jeg meg tilbake. De ansatte skal vi ikke bråke med.

Les også: Ny trefelling skaper reaksjoner: 48 trær må vike for MDG-byrådens sykkelplaner

Nettavisen har i en rekke artikler belyst hvordan hovedstaden er i endring:

På Lambertseter har det kommet kraftige reaksjoner fra lokalmiljøet etter at 22 eldre trær ble felt for å gi plass til bygging av nye sykkelveier.

Også på Skøyen skaper trær debatt. I Hoffsveien i Bydel Ullern måtte 48 trær vike for rødmalte sykkelfelt.

Her kan du lese mer om hva Oslo-byrådet, med miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) i spissen, tenker om sin sykkelsatsning.

Se video-intervju med beboer Ida, som reagerer slik: