Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot politikernes valgvaker: – Fremstår som et stort «fuck you»

Mangel på smittevern på de ulike partienes valgvaker valgkvelden, vekker reaksjoner.

Aktører i kulturbransjen reagerer på politikere som helt syntes å ha glemt avstandsregler og smittevern på valgvakene:

– Jeg vet det er arrangører som er livredd for å bli stengt ned og miste jobben. Derfor fremstår valgvakene som et stort «fuck you» til kulturbransjen, sier en av dem, komiker og radiovert Halvor Johansson.

Les også: Disse bildene gjør Vinmonopolet stresset: - Det er bekymringsverdig

Valgkvelden mandag hadde det som kunne krype og gå av politikere samlet seg på valgvaker for å få med seg hvordan Norges befolkning hadde stemt.

Se Høyre og Arbeiderpartiets svar på kritikken lenger ned i saken.

Rundt om i Oslo hadde hvert parti samlet sine politikere og partimedlemmer i diverse lokaler, lokaler som vanligvis brukes til konserter og andre kulturarrangementer.

Partilederne ankom vakene til stormende jubel fra sine partifeller. Ettersom prognosene tikket inn utover kvelden, stod jubelen i taket enkelte steder. Ved andre valgvaker summet nervøsiteten.

Samtlige medier rapportere fra de ni ulike valgvakene og bildene viste hyppig at politikerne jublet, klappet og klemmet om hverandre. Det ble også tydelig at avstandsregler og smittevern ikke nødvendigvis ble vist hensyn til.

Les også: Erna Solberg (H): Vi visste vi trengte et mirakel – Høyres arbeidsøkt er over

– Snudd på hodet

Mange fulgte direkte-rapporteringen fra de ulike valgvakene hjemmefra valgkvelden, og i etterkant av valgdagen har flere reagert på scenene som utspilte seg foran dem på TV-skjermen.

En som fulgte valg-sendingene var stand-up-komikeren Halvor Johannson. Han reagerer sterkt på hvordan det så ut til at smittevernet ikke ble ivaretatt.

– Når de som holder igjen kulturen har arrangement, i de samme lokalene som det til vanlig er kulturarrangementer i, er alt snudd på hodet, sier Johansson.

– Helt kokkelimonke

Denne uken skal han ha tre show på humorscenen Latter med nærmest halvert kapasitet. Alle som er til stede må sitte og avstandsreglene må overholdes. Han sier at det derfor er provoserende at politikerne selv ikke så ut til å følge de samme strenge reglene.

– Jeg ble overrasket over alt styret som var på de ulike vakene. Spesielt ved Høyre og Arbeiderpartiet sin så det ut til at det var helt kokkelimonke. Når det er ville tilstander der, blir jeg provosert, sier han.

Johansson sier at hele kulturbransjen har vært hardt rammet under pandemien, med tilskuddsordninger som han mener ikke har vært tilstrekkelige og strenge smitteverntiltak når ting gradvis ble åpnet igjen.

– Jeg vet det er arrangører som er livredd for å bli stengt ned og miste jobben. Derfor fremstår valgvakene som et stort «fuck you» til kulturbransjen, sier komikeren.

Les også: Disse bildene gjør Vinmonopolet stresset: - Det er bekymringsverdig

Tviler på at det får etterspill

Han får støtte fra komiker-kollega André Ulveseter, som støtter Johannson i at politikerens atferd fremstod provoserende.

– Provosert er et ord jeg kan stille meg bak. Vi har så mange restriksjoner for det vi driver med, men de gjelder da ikke for de som styrer landet, sier Ulveseter.

Ulveseter presiserer at han selv ikke var til stede under noen av valgvakene, men at det fremstod slik gjennom bildene som ble sendt derifra.

– Håper du dette får konsekvenser og at politikerne beklager?

Nå er ikke politikere så gode på å beklage, så det vet jeg ikke. At dette får noe etterspill tviler jeg på, sier han til Nettavisen.

Flere reagerer

Det er ikke bare de to komikerne som har ristet på hode etter å ha sett hvordan smittevernet ble overholdt valgdagen.

I et debattinnlegg publisert hos Medier24 skriver daglig leder ved kulturbanken Bryne, Iren Førland at bildene som ble sendt mandag kveld fremstod som en fornærmelse.

«Det var hopping, klemming, mingling og alkohol. En real fest for den politiske eliten, og et endeløst sirkus som latterliggjorde dugnaden vi alle har lidd under i langt over ett år. Meteren var som glemt i en sky av ledere som tydelig gav blanke f i pandemien!», skriver hun i innlegget.

Også i Bergen har ikke reaksjonen latt vente på seg hva gjelder valgvakene og smittevern.

Frode Hellebø driver serveringsstedet Jack's Country Saloon i Bergen. Han sier til Bergensavisen at når politikerne holder på sånn, får man inntrykk av at det er fritt frem for alle.

– Man får jo inntrykk av at når de holder på sånn, er det fritt frem for oss alle. De hadde full musikk, danset, hoiet og skrek. Vi får nesten ikke ha musikk på fordi folk skal høre hverandre fra avstand, og danse får ikke gjestene lov til, sier Hellebø til avisen.

Han lar seg provosere av hvor slepphendt smittevernreglene så ut til å bli fulgt ved valgvakene.

– Jeg ble veldig provosert og reagerer kraftig på at dem som er med på å bestemme, ikke overholder noen av reglene selv. Det var ikke et munnbind å se og de flokket seg sammen, sier Hellebø og legger til:

–At Erna spiste sushi på Geilo, er bare søndagsskole i forhold til dette, sier han til BA.

– Forholdt oss til reglene

Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Ingrid Langerud var delaktig i å planlegge og arrangere partiets valgvake på Folketes hus.

– Hovedtrekkene er at alle som var til stede hadde krav om grønt koronasertifikat, og var forhåndsregistrert. Lokalet hadde halvert kapasitet på antall deltakere for at det skulle være mulig å kunne holde avstand på og mellom bordene. Det var kun servering av drikke ved bordene og det var ikke lov å gå rundt med det i lokalet, sier Langerud på spørsmål om hva hun tenker om reaksjonene som har kommet av smittevernet på valgvaken.

– Vi hadde vektere som gikk å passet på at dette ble fulgt og at folk ikke forlot bordet om de bestilte alkohol. Vi har ikke fått tilbakemeldinger på at det ikke ble overholdt, sier Langerud.

Kommunikasjonssjefen sier også at det var egne oppmerkede soner for intervjuer og et eget rom til pressen der de hadde egne bord, der de hadde tilgang til å gå fritt ut og inn.

– Vi forholdt oss til de reglene som gjelde for arrangement med koronasertifikat. Arrangementet hadde redusert antall, kun servering ved bord og grønt sertifikat, sier hun.

Mener alt ble gjort riktig

Seniorrådgiver i Høyre, Hanne Igland, skriver i en e-post til Nettavisen at de står fast ved at reglene ble overholdt gjennom hele kvelden.

Hun skriver at det er tillatt å være inntil 200 personer på et arrangement. Selve salen kunne ta 200 personer med en meters avstand og fast bordplassering, altså 40 bord a 5 personer.

– Da vi skulle ha mye presse tilstede, begrenset vi oss til 24 bord, altså 125 personer i salen. Vi stoppet derfor påmeldingen på 125 personer, slik at alle fikk plass i samme rom. På den måten ville vi unngå forflytning av folk og mingling. Det ble heller ikke satt opp skjermer i mingleområdene for å unngå forsamlinger, skriver Igland.

– Vi kan stå fast ved at reglene ble overholdt gjennom hele kvelden. Pressen er de eneste som bryter dette til tider, og de fikk tilsnakk og beskjed om å ta hensyn. På bildene som blir vist i linken (bildet over, red.anm.), er det KUN Pst og presse som beveger seg etter Erna. Alle andre står ved sin plass, ved sitt bord. Det var laget en liten passasje hvor hun gikk ut, men med en sulten presse som skal gjøre jobben sin, så ser bildene ganske ekstreme ut, men innenfor lover og regler fra Høyre, skriver Igland.

– PST gjør jobben med å holde dem på avstand fra Erna, så godt de kan. Det ble gjennom hele kvelden gitt informasjon til pressen, hvor de fikk møte henne og hvordan de måtte bevege seg for å holde avstand.

Hun legger til at det var antibac ved innganger, informasjonsplakater om å huske 1-meteren og informasjon i forkant. Hun skriver også at andre valgvaker benyttet koronasertifikat og testing, og at det da er lov å mingle som vanlig.

– Ikke døm av bilder

Hos Helsedirektoratet står det at på «arrangementer med koronasertifikat kreves det ikke at personer som er beskyttet skal kunne holde 1 meters avstand fra andre personer i samme følge». Om arrangementer, både med og uten koronasertifikat, står det at 1-meteren gjelder, og at «avstandsregelen gjelder under hele sammenkomsten, inkludert når man sitter til bords, har aktiviteter eller mingling».

Nettavisen, som selv var til stede på Høyres valgvake, vet at det ikke ble benyttet koronasertifikat her.

Høyre-rådgiver Igland, mens hun refererer til andre valgvaker, skriver:

– Så, ikke døm av bilder, for det finnes lover og regler som gjør det mulig å mingle og være nærmere enn 1 meter. Vi har helt klart et ansvar på lik linje med alle andre, og det tok vi på alvor! avslutter Igland i sin e-post.

Partisekretær i MDG, Torkil Vederhus, benekter at hans parti brøt noen regler på sin valgvake.

- På valgvaken fulgte vi forskriften til arrangørene strengt. Det var et alkoholfritt arrangement, hvor alle måtte vise frem koronoasertifikat ved innsjekk. Vi fulgte forskriften også når det gjelder avstand mellom kohorter, og hadde god informasjon om smittevernregler både i forkant og underveis i arrangementet, skriver han i en e-post til Nettavisen.

Rødt har foreløpig ikke svart Nettavisen angående valgvakene.

Reglene som gjelder

Nettavisen har spurt Folkehelseinstituttet om en vurdering av om smittevernet etter deres syn ble overholdt på de ulike valgvakene. De svarer at «FHI ikke normalt går inn og kommenterer de mange henvendelsene om enkeltsituasjoner».

«FHI mener alle som arrangerer fest forholder seg til gjeldende råd og -regler for arrangementer», skriver de til Nettavisen.

Når koronasertifikatet blir brukt er det bare lov å bruke 50 prosent kapasitet av lokalet. Kravet om avstand og de andre reglene for arrangement gjelder også når man bruker koronasertifikatet. Det er derfor viktig å ikke ha flere deltakere enn man har plass og kapasitet til.

Antall deltakere for innendørs arrangementer med koronasertifikatet:

  • 1500 deltakere, delt i kohorter med inntil 500 deltakere i hver, uten faste tilviste plasser.
  • 5000 deltakere, delt i kohorter med inntil 500 deltakere i hver, med faste tilviste plasser.

Krav til gjennomføring av arrangement på offentlig sted:

  • Reglene om hvor mange som kan samles skal følges.
  • Deltakerne skal ha minst 1 meter avstand, målt fra skulder til skulder.

Regnes ikke som deltakere:

  • Journalister, fotografer og øvrige representanter fra media som er nødvendig for å sikre mediedekning av arrangementet.