Raser mot Potter-flopp

Foto: Damm & Søn

Forlaget Damm reagerer på misvisende salgstall for «Harry Potter og Halvblodsprinsen» som indikerer at forlaget skal ha brent inne med over 100.000 bøker.

31.01.06 13:43

I forbindelse med utgivelsen av Bokhandlerforeningens årlige liste over mestselgende bøker, er det i Dagbladet oppgitt salgstall for de seks mest populære bøkene. Tallene er hentet fra Bokhandlerforeningen og oppgir at «Harry Potter og Halvblodsprinsen» er solgt i 33.193 eksemplarer i 2005.

Dette er i så fall oppsiktsvekkende, med tanke på at forlaget Damm har trykket opp 150.000 eksemplarer av boka, noe som er Norges-historiens største opplag for en innbundet roman .

- Merkelig

Men Damm forlag omformulerer tallene til TV 2 Nettavisen.

- Dette blir fullstendig merkelig, jeg skulle akkurat til å ringe Bokhandlerforeningen nå, sier salgs- og markedssjef Birgit Kristensen.

- Vi vet ikke hvor mye vi har solgt i hver enkelt butikk, om vi ikke går inn og teller hos den enkelte. Men det vi vet er at det meste av opplaget er gått ut fra oss.

Kristensen opplyser at rundt 80.000 bøker er gått ut til bokhandlere. I tillegg kommer salget gjennom Damms bokklubb og gjennom andre detaljhandler og dagligvarebutikker.

LES OGSÅ:BØKENE SOM VANT I 2005

- Kun 70 prosent av salgstall

Bestselgerlisten fra Bokhandlerforeningen er basert på et utvalg på 358 bokhandlere landet rundt. Til sammen er det rundt 620 registrerte bokhandlere i Norge.

- Men salgstallene vi oppgir, representerer en 70 prosent dekning av omsetningen i snitt, sier rådgiver Joachim Dahl Jensen i Bokhandlerforeningen til TV 2 Nettavisen.

- For Harry Potter sitt vedkommende vil det bety at salget gjennom bokhandel ligger på rundt 47.000. Med tanke på at boken er fersk og fortsatt skal være lenge i markedet, er det ikke usannsynlig at den har solgt rundt 50.000 og har et relativt høyt lager i bokhandlene.

- «Da Vinci» uten avvik

Det er tekniske og praktiske årsaker til at Bokhandlerforeningens salgstall begrenser seg til å representere rundt 70 prosent av det totale salg gjennom bokhandel. Jensen påpeker samtidig at det med bøker som er solgt over lengre tid blir mindre avvik mellom deres og de reelle salgstallene. Og at de også får inn en bedre dekning enn 70 prosent.

Blant dem som kan bekrefte dette, er Bazar forlag som er sterkt representert på listen for 2005. De oppgir til TV 2 Nettavisen at det i forhold til Dan Browns «Da Vinci-koden» og «Engler og demoner» er lite avvik mellom det oppgitte salgstallet og det forlaget operer med som reelt tall for bøkene.

- Det er så reelle tall det kan være på basis av dem som har rapportert inn tall, sier daglig leder Øivind Arneberg i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.