OSLO/NEW YORK (NTB/Nettavisen): USAs høyesterett fjerner den føderale retten til abort, og nesten halvpartene av statene har varslet at de nå vil endre abortloven.

USAs øverste domstol besluttet på fredag å sette til side en kjennelse som i snart 50 år har sikret amerikanske kvinner en føderal rett til å ta abort.

Les også: Nye sjokkforslag fra høyesterettsdommer

- Ondskapsfull avgjørelse

En av dem som nå fordømmer avgjørelsen, er New Yorks justisminister Letitia James.

– Høyesteretts ondskapsfulle avgjørelse om å reversere Roe v. Wade er et av de mørkeste øyeblikkene i vårt land historie, skriver James på Twitter.

– Men ikke vær i tvil: Mens andre stater nå vil fjerne den fundamentale retten til å velger, så vil New York alltid være en trygg havn for alle som søker en abort, skriver hun.

Også statsminister Jonas Gahr Støre reagerer på avgjørelsen.

– Retten til abort kan enten bli forbudt eller strammet inn i flere amerikanske delstater etter at USAs høyesterett nå har opphevet den historiske dommen fra 1972 som sikkert amerikanske kvinner denne retten. Det er et alvorlig tilbakeskritt for kvinners rettigheter, skriver Støre på Twitter.

13 delstater har vedtatt nye abortlover

Avgjørelsen på fredag var derimot ventet. I mai lekket et notat fra USAs høyesterett hvor det sto at det konservative flertallet hadde bestemt seg for at abortretten skulle fjernes.

Siden 1973 har en kjennelse i den etter hvert så kjente saken Roe vs. Wade sikret kvinners rett til abort i USA.

I 1992 ble det fastslått at man kan ta abort fram til fosteret er levedyktig utenfor livmoren, som regel mellom uke 22 og 24 i graviditeten.

I påvente av avgjørelsen fra høyesterett har 13 delstater allerede vedtatt lover som i praksis forbyr abort, og det er nå ventet at disse trer i kraft om kort tid.

Les også: Ukraina-krigen: - Snart kommer et knockout-slag

Fram til nå har ikke stater hatt lov til å innføre lover som gir en unødig belastning for kvinner som ønsker å ta abort. Flere stater har imidlertid utfordret begrepet «unødig belastning» og har innført det som i praksis er et forbud mot abort, blant annet Texas og Oklahoma.

Begge stater har innført strenge lover som rammer dem som hjelper en kvinne med å avbryte et svangerskap, og ikke selve kvinnen.

I fredagens kjennelse skriver høyesterettsdommer Clarence Thomas også at man nå burde vurdere å endre lovgivningen når det gjelder prevensjon, og forhold og giftemål mellom personer med samme kjønn, melder Insider.

En fristat for abort

Avgjørelsen betyr nå at det blir opp til den enkelte stat hvordan de vil håndtere abortspørsmålet, og minst 25 stater har varslet at de vil endre lovgivningen.

22 delstater har allerede vedtatt et helt eller delvis abortforbud, men lovene er ikke iverksatt fordi sakene har havnet i rettsvesenet. Det gjelder i delstater som Idaho, Missouri, North Dakota og Utah, der Republikanerne har et sterkt flertall, men også vippestater som Pennsylvania, Arizona, Michigan, Ohio og Wisconsin.

New York-guvernør Kathy Hochul, har tidligere uttalt at hennes delstat kan bli en frihavn for abortrettigheter.

– For alle som trenger tilgang til behandling, vil vår stat ta dere imot med åpne armer. Abort vil alltid være trygt og tilgjengelig i New York, skrev hun på Twitter i mai i år.

930.000 aborter i 2020

I 2020 ble det gjennomført over 930.000 aborter i USA. Det tilsvarer 14,4 aborter per 1.000 kvinner i fruktbar alder, noe som er på nivå med andre industrialiserte land. De siste 30 årene har aborttallene i USA jevnt gått nedover, ifølge Guttmacher Institute.

Nesten halvparten av kvinnene som ønsker å ta abort i USA, lever under fattigdomsgrensa.

Svarte og latinamerikanske kvinner er overrepresentert som andel av befolkningen – med henholdsvis 29 og 25 prosent.

Obama: - Angrep på grunnleggende friheter

Tidligere president Barack Obama reagerer sterkt på høyesterettskjennelsen som fratar amerikanske kvinner grunnlovsfestet rett til abort.

– Et angrep på grunnleggende friheter, skriver Obama på Twitter.

– Høyesterett har i dag ikke bare reversert nærmere 50 år med presedens, den har også henvist den absolutt mest personlige beslutningen noen kan ta, til politikere og ideologers forgodtbefinnende, skriver han.

Også Hillary Clinton reagerer på avgjørelsen.

- Opprørende og hjerteskjærende

Topp-demokraten Nancy Pelosi sier det er ondskapsfullt av USAs høyesterett å sette den føderale abortretten til side.

– I dag har den republikansk-kontrollerte høyesterett oppnådd republikanernes mørke og ekstreme mål om å rive vekk kvinners rett til å ta sine egne helsevalg, sier Pelosi i en uttalelse.

Se Pelosis pressekonferanse på fredag her:

Hun sier tidligere president Donald Trump, republikanernes senatsleder Mitch McConnell og hele det republikanske partiet har sørget for at USAs kvinner nå har mindre frihet enn deres mødre hadde.

Pelosi lover at demokratene vil kjempe for å vedta føderale lover som sikrer abortrett til alle amerikanske kvinner.

– Dette er en svært dramatisk beslutning og et alvorlig angrep på kvinners rett til å bestemme over egen kropp, sier Høyre-leder Erna Solberg i en uttalelse fredag.

– Jeg blir bekymret over at slikt kan skje i vår tid. Kvinners rett til å bestemme over egen kropp er en sentral rettighet i et moderne og liberalt demokrati, avslutter Solberg.

- USA skrur likestillingen 50 år tilbake i tid

At USAs høyesterett fjerner den føderale retten til abort, setter loven og likestillingen tilbake 50 år, mener Amnesty. De frykter konsekvensene av avgjørelsen.

– Et forbud mot retten til trygg og lovlig abort som nå ventelig vil skje i halvparten av statene i USA, vil skru likestillingen femti år tilbake og ha en tydelig negativ innvirkning på liv og helse til jenter og kvinner i USA, og da særlig liv og helse til marginaliserte grupper, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge i en uttalelse.

I påvente av avgjørelsen fra Høyesterett har 13 delstater allerede vedtatt lover som i praksis forbyr abort, og det er nå ventet at disse trer i kraft om kort tid.

– Det er godt dokumentert at abortraten ikke går ned i land som innfører begrensninger på retten til trygg og lovlig abort, men at slike begrensninger først og fremst fører til en økning i omfanget av ulovlige og utrygge eller farlige aborter, sier Kaatee.

Amnesty International starter en kampanje rettet mot guvernører over hele USA. Det er nå opp til statene selv å bestemme om de skal beskytte retten til abort eller ikke. Amnesty sin aksjon sier klart og tydelig at guvernørene over hele USA må beskytt retten til en trygg og lovlig abort i sine respektive stater.