RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser over diktatorfruens Instagram-bilder

Foto: Instagram (Syrianpresidency)
Sist oppdatert:
- Du får Marie Antoinette til å se ut som en engel.

Borgerkrigen i Syria er en av vår tids grusomste konflikter. Mandag offentliggjorde fransk etterretning et notat som skal bevise at minst 281 mennesker mistet livet i et gassangrep utført av styrker som er lojale til den syriske presidenten, Bashar Al Assad.

Anslagsvis 100.000 mennesker har omkommet i krigen som har vart i to år, de fleste av dem sivile. Den humanitære situasjonen i landet er katastrofal.

På presidentens egen Instagram-konto framstilles situasjonen helt annerledes. Ut ifra bildene som legges ut av det syriske regimet, kan det virke som om alt er i sin skjønneste orden i det krigsherjede landet. Særlig brukes glamourkona, Asma al Assad, (38) for hva det er verd i propagandakampanjen.

Stadig vekk legges det ut bilder av henne, omringet av mennesker som smiler og jubler. En forsøker å fremstille Asma som en godhjertet medborger som kjemper utrettelig for innbyggerne i landet sitt, både fattig og rik.

Se bildeserie nederst i saken.

Ikke overrasket
I virkeligheten utkjempes en blodig krig mellom ektemannens regjeringsstyrker og opprørsstyrkene. Millioner er på flukt og flere land har plassert krigsskip fullastet med bomber i Middelhavet. De venter bare på ordren fra sine respektive øverstkommanderende. Assad-familien lever på lånt tid.

Lederen for Human Rights Watch i Midtøsten, Nadim Houry, sier til Daily Mail at Bashar al Assad prøver å bygge opp et moderne image og at regimet helt bevisst unngår å vise lidelsen og bilder av millioner av mennesker på flukt.

- Jeg er ikke overrasket over denne kontoen, men du kan trekke en parallel mellom regimets ønske om å utstråle normalitet, og virkeligheten for folket, som stort sett handler om bomber, urettmessige arrestasjoner og vold, sier han.

Sammenlignes med Marie Antoinette
På enkelte av Instagram-bildene har følgerne skrevet positive kommentarer som «Gud velsigne førstedamen. Så vakker», men svært mange er også kritiske.

- Hvordan kan du sove om natten? skriver en bruker.

- Jeg elsker designerklærne og skoene dine. Betalt av folkets blod. Du får Marie Antoinette til å se ut som en engel sammenlignet med deg, skriver en annen.

Det mest overraskende er kanskje at disse kommentarene ikke slettes.

Mange poengterer hvor hyklersk det er at Asma al Assad avbildes mens hun tar seg av barn og unge, samtidig som hundrevis av barn har blitt brutalt drept i krigen som startet i mars 2011. Ektemannen beskyldes for å ha skylden for mange av disse dødsfallene.

- Har ikke noe hjerte
Tidligere denne uken skrev Nettavisen om Asma al Assad. En tidligere rådgiver til presidenten sa dette om diktatorfruen med det tilsynelatende milde vesenet:

- Asma Assad har ikke noe hjerte. Hun er besatt av hvor chic og vakker hun er. Hun forsetter å leve et liv i luksus. Det er det eneste som er viktig for henne, sier en tidligere rådgiver til president Assad, Ayman Abdel Nour, til Mail on Sunday.

Avisen har også snakket med andre kilder som hevder at den syriske førstedamen blir skjermet fra all kritikk mot Syria, og får begrenset tilgang til Internett. Hensikten er å hindre at hun blir «deprimert» av kritikken, ifølge kildene.

Her er bilder fra Assads Instagram-konto:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere