Raseri i Ungarn etter rasistisk bemerkning

Budapest (NTB-AFP): En kjent ungarsk journalist har skapt rasende reaksjoner i Ungarn etter at han kalte romfolket for «dyr som ikke bør tolereres».

Journalisten Zsolt Bayer var med på å stifte regjeringspartiet Fidesz og er venn med statsminister Viktor Orbán. Nå har han kommet med et svært nedsettende utfall mot landets rom-minoritet i en aviskommentar, som er skrevet i forbindelse med et masseslagsmål nyttårsaften.

Under slagsmålet i en landsby utenfor Budapest ble det brukt kniv, og gjerningsmennene mistenkes å være romfolk.

«De fleste sigøynere egner seg ikke til sameksistens. De egner seg ikke til å være blant mennesker. De fleste er dyr og oppfører seg som dyr. De bør ikke tolereres eller forstås», skriver Bayer i avisen Magyar Hirlap.

Sentrum-venstre opposisjonen krever nå at Bayers ytringer etterforskes, i tillegg til at regjeringspartiet ekskluderer ham. Samtidig har studenter oppfordret til demonstrasjon utenfor redaksjonslokalene til Magyar Hirlap.

Bayer har også tidligere kommet med svært negative bemerkninger om både romfolk og jøder. I en artikkel i 2011 omtalte han jøder som «stinkende ekskrementer».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.