RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raseriet vil ingen ende ta

Sist oppdatert:
Raseriet over karikaturtegningene av profeten Muhammed vil ingen ende ta i Midtøsten, der danske og norske statsborgere nå går i dekning av frykt for angrep og vandalisme.
Søndag marsjerte 20.000 demonstranter mot den danske ambassaden i Libanons hovedstad Beirut og lot seg verken stanse av vannkanoner eller tåregass.

Utstyrt med stiger, økser og bensinkanner gikk de løs på bygningen, som kort tid etter sto i full fyr. Brannbiler som kom til ble kapret av demonstrantene, og rundt 30 mennesker ble skadd i tumultene.

Demonstrasjonen ble arrangert av Nasjonalbevegelsen for forsvaret av profeten Muhammed, en sammenslutning av ulike sunnimuslimske grupper.

Evakuerer

Mens danske myndigheter har innledet full evakuering fra Libanon, avventer Norge utviklingen.

Norge har bare et mindre representasjonskontor med to lokalt ansatte i Beirut, som er underlagt ambassaden i Damaskus som gikk opp i flammer lørdag.

– Jeg håper vi kan unngå ødeleggelser der, sier Norges ambassadør i Syria og Libanon, Svein Sevje, til NTB.

Utenriksdepartementet anslår at det oppholder seg i underkant av 100 nordmenn i Libanon, og ber dem ligge lavt de neste dagene.

Rykter

Demonstrantene gikk også løs på biler og bygninger i den kristne bydelen Ashrafiyeh søndag, og kastet stein mot en maronittkirke.

Både sjiamuslimske og sunnimuslimske ledere forsøkte forgjeves å stanse demonstrantene, og oppsøkte selv kirken som ble steinet for å beklage episoden.

Ryktene om opptøyene i Ashrafiyeh spredte seg som ild i tørre tornebusker, og i landsbyen Kahhaleh øst for Beirut stormet rasende kristne ut i gatene, satte fyr på bildekk og sperret hovedveien mellom Beirut og Damaskus.

– De brenner ned kirkene våre i Beirut og vi kommer ikke til å la det skje, sa en av demonstrantene.

Maner til ro

For mange libanesere var søndagens opptøyer nærmest et gufs fra fortida, og en påminnelse om den blodige borgerkrigen som raserte landet i årene 1975 til 1990.

Sunnimuslimenes øverste leder i Libanon, Mohammad Rashid Qabani, advarer mot å la raseriet over Muhammed-karikaturene ta overhånd, og maner sine tilhengere til å vise tilbakeholdenhet.

– Vi må ikke la vår fordømmelse bli utnyttet av dem som ønsker å vise et forvrengt bilde av islam. La vår fordømmelse være i tråd med islamske verdier, sier Qabani.
Også i Egypt og flere andre land i Midtøsten demonstrerte tusenvis av mennesker i gatene søndag.

Foruten å true danske og norske statsborgere, kom det nye krav om brudd i de diplomatiske forbindelsene, boikott og andre straffereaksjoner.

– I småbiter

– Vi skal ta dansker og skjære dem i småbiter, truer Den islamske hær, en gruppe med bånd til terrornettverket al-Qaida som tidligere har stått bak en rekke kidnappinger og drap på utlendinger i Irak.

Gruppen truer også Norge, Frankrike, Nederland og Spania, og oppfordrer alle muslimer til å hente hjem bankinnskudd og investeringer de måtte ha i disse landene. Ambassadører bør også hentes hjem, og statsborgere fra disse landene må nektes adgang til muslimske land, krever Den islamske hær.

Iraks nye transportminister Salam al-Malaki vil heller ikke ha noe mer med Danmark og Norge å gjøre, og kommer heretter til å takke nei til bistand.

– Dette er en protest mot karikaturtegningene av profeten Muhammmed. Vi vil ikke ta imot penger til gjenoppbygging verken fra Danmark eller Norge, sier en talsmann for ministeren.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere