RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rasismedrapene i Sverige: Her er ofrene


DREPT: Eleven Ahmed Hassan (t.v) og elevassistenen Levin Eskandar ble drept av Anton Lundin Petterson på Kronan skole i Trollhättan.
DREPT: Eleven Ahmed Hassan (t.v) og elevassistenen Levin Eskandar ble drept av Anton Lundin Petterson på Kronan skole i Trollhättan. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Svensk politi konstaterer at 21-åringen som angrep en skole i Trollhättan, var motivert av hat og rasisme.

Det er blant annet funn gjort i den mistenkte gjerningsmannens bolig, klærne han var iført under angrepet og hans oppførsel på stedet, som gjør at politiet nå bekrefter dette, opplyser pressetalsmann Peter Adlersson til nyhetsbyrået TT.

BLE DREPT: Ahmed Hassan ble ett av ofrene etter skoleskytingen i Sverige.

– Vi konstaterer at det finnes et hatkriminalitetsmotiv og at det finnes rasistiske fortegn, sier politileder Niklas Hallgren til Aftonbladet fredag morgen.

Politiet baserer også konklusjonen på hvordan gjerningsmannen ser ut til ha valgt ut ofrene sine på Kronan skole før han selv ble skutt og drept av politiet.

En 17 år gammel elev og en 20 år gammel lærerassistent ble drept i angrepet torsdag formiddag. En 15 år gammel elev og 41 år gammel lærer ligger alvorlig skadd på sykehus.

Les også: Svenske medier: 21-åring drepte lærer og elev

Moren: - Jeg var så redd
17 år gamle Ahmed Hassan var ett av ofrene etter skytingen, ifølge nyheter24.no.

Ahmeds mor, Kiin Mohamed Ali, skal ha vært hjemme da hun fikk den tragiske beskjeden.

- Jeg fikk vite hva som hadde skjedd på skolen der Ahmed gikk. Jeg sprang til skolen og lette etter ham, og jeg var så redd. Jeg lette og lette, men jeg kunne ikke finne ham noen steder. Til slutt kom politiet fram til meg og sa at Amed var på sykehuset, sier moren til Expressen.

Flere svenske medier oppgir at det var 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson som drepte to personer på en skole i Trollhättan i Sverige.

Da hun kom til sykehuset fikk hun vite at hennes sønn ble operert. Hun forteller at hun måtte vente lenge, var urolig og redd.

Til slutt kom den forferdelige beskjeden, hennes sønn hadde ikke overlevd.

- De at at han ikke klarte seg, og jeg ble så lei meg. Jeg elsket ham så høyt. Han var så snill og hjelpsom, sier offerets mor.

Ahmed skal ha bodd i Trollhätten sammen med sin familie og sine åtte søsken i tre år.

- Hans søsken er kjempelei seg, og alle gråter, sier moren.

Les også: Svensk drapsmann var ensom høyreekstremist

9 måneder
Aftonbladet skriver at den skadde 15-åringen har utenlandsk bakgrunn og kom til Sverige for bare ni måneder siden. Også de to drepte har utenlandsk bakgrunn, og 17-åringen har bodd i Sverige i tre år.

Hallgren vil ikke utdype hvilke funn politiet har gjort i 21-åringens bolig.

– Vi går ikke inn på nøyaktig hva det er som gjør at vi trekker denne konklusjonen, men det er i hvert fall så tydelig at vi er overbeviste om at det finnes et hatkriminalitetsmotiv, sier Hallgren.

Gjerningsmannen var en 21-åring som var hjemmehørende i Trollhättan. Han ble skutt av politiet og døde senere på sykehus. Mannen var ikledd lang svart kappe og hadde på seg en Star Wars-maske, og bevæpnet med et langt sverd.


Mot innvandring

Fra før er det kjent at 21-åringen som gikk løs på elever og lærere med et sverd på Kronan skole i Trollhättan, har vist stor interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet. Blant annet har han likt YouTube-filmer som er publisert av en nyfascistisk blogger. På Facebook har han dessuten likt en kampanje for folkeavstemning om innvandring.

Gjerningsmannen, som i svenske medier er identifisert som Anton Lundin-Pettersson, ble skutt av politiet på skolen og døde senere på sykehus.

Politiet har fortsatt ingen grunn til å tro at 21-åringen ikke var alene på skolen da han gjennomførte angrepet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere