Gå til sidens hovedinnhold

Rasistisk motivert vold øker i Hellas

Aten/Oslo (NTB-Therese Søgård): Greske myndigheter klarer ikke å takle den tiltakende bølgen av rasistisk motivert vold, ifølge Human Rights Watch, som forteller at innvandrere er redde for å bevege seg utendørs i Aten.

I en ny rapport skriver Human Right Watch (HRW) at politiet og rettssystemet i Hellas ikke klarer å forhindre og straffe et økende antall overfall mot innvandrere.

I tillegg vegrer ofrene seg for å anmelde overfallsmennene. Ingen er så langt blitt dømt for å ha brutt den greske loven om hatkriminalitet som ble vedtatt i 2008.

Selv om politiet er blitt oppfordret til å være spesielt oppmerksomme på denne typen lovbrudd, forteller ofre til rettighetsgruppa at de blir bedt om ikke å anmelde. De som likevel velger å gjøre det, må betale 100 euro - rundt 750 kroner - i gebyr, noe som ble introdusert i Hellas i 2010.

Fra å være en ganske marginal bevegelse har det høyreekstreme partiet vokst kraftig gjennom krisen i Hellas. Ved valget fikk partiet nesten 7 prosent av stemmene. Blant forslagene til Gyllent daggry er å kaste ut alle innvandrere fra sykehusene for å lette den kritiske situasjonen i helsevesenet. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar