*Nettavisen* Nyheter.

Raskere avslag på asyl

Kommunalminister Erna Solberg vil korte ned behandlingen av tvilsomme asylsøknader drastisk. Tiltaket er positivt hvis man klarer å behandle alle rettferdig.

Norge har en restriktiv asylpolitikk, og svært mange av de som ankommer Gardermoen uten gyldig opphold må regne med at de før eller siden blir sendt ut av landet.

Tidligere spekulerte mange asylsøkere i lang behandlingstid, og at de kunne bruke den antatt lange oppholdstiden i Norge til å skaffe seg en fot innenfor døren.

Resultatet ble lange saksbehandlingskøer, fulle asylmottak og lange, utmattende opphold som til slutt endte med utsendelse.

Solbergs første tiltak var ekspeditt å avvise søkere med åpenbart ugyldige søknader. Innen 48 timer blir slike søknader nå avvist.

Dagens forslag innebærer at Solberg også vil sile ut søknader fra land hvor UDI har god lokalkunnskap, og hvor vurderingen av om søkeren er forfulgt eller ikke er enkel og sjablongmessig.

I løpet av denne måneden vil UDI avgjøre slike søknader på tre uker. Øvrige søknader skal behandles på sju uker.

- Å vente lenge på et asylvedtak er en stor belastning for den enkelte asylsøker, sier kommunalminsteren. - Jeg håper at et raskere svar både vil kunne medføre at flere aksepterer og retter seg etter pålegg om å reise hjem.

Intiativet er bra, men må brukes med vett. Dersom man ikke har alle nødvendige opplysninger vil UDI bli nødt til å bruke lengre tid i enkelte tilfeller.

Rask saksbehandling er vel og bra, men det må ikke gå så fort at forfulgte personer ikke får asyl. Det ansvaret regner vi med at UDI tar.

Er rask saksbehanlding av asylsøknader bra, eller er det en trussel for rettssikkerheten til flyktningene? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.