Se Hansson og Helgheim bade og debattere:
TJUVHOLMEN, OSLO (Nettavisen): MDG-politiker Rasmus Hansson frykter totalkollaps av økosystemet i Oslofjorden og vil ha totalfredning.
Les også: MDG vil totalfrede Oslofjorden
Stortingspolitiker Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet rister på hodet av Hanssons snakk om badestopp, men deler bekymringen:
- Vi tar problemet på høyeste alvor, men vi skal bruke de virkemidlene som fungerer, sier Helgheim og kaller snakk om badestopp «totalitært».
- Vi må sette inn støtet der vi vet det hjelper, men MDG er tilbøyelig til å stoppe alt, til og med bading, sier Frp-politikeren.
- Det er veldig hyggelig at Jon Helgheim er enig i beskrivelsen av fjordens problemer og at vi må sette inn tiltak, sier Hansson.
Les også: 21 tilfeller av infeksjoner etter bading i sjøen
Avviser badestopp
Det var i Aftenposten tirsdag Hansson snakket om badestopp. Overfor Nettavisen avviser han at dette står høyt på tiltakslista.
- Når vi skal vurdere hva Oslofjorden tåler, må vi vurdere alt. Bading kan vi helt sikkert tillate. Det har hele tiden sagt, sier Hansson, som håper å komme seg inn på Stortinget igjen etter høstens valg. Han står på 2. plass på lista til Oslo MDG.
Helgheim på sin side står på 2. plass på lista til Oslo Frp. Han kan risikere å bli vippet ut av nettopp Hansson.
- Ikke en gang torsk og blåskjell
Begge trives på og i Oslofjorden og begge har drevet med dykking.
Rasmus Hansson sier han ser en «skremmende forskjell» under vann på de ti siste årene:
- Her var det masse torsk, sei, lyr og sild. Nå er det ikke en gang torsk eller blåskjell her. Nå må vi verne fjorden slik at vi kan bygge naturen opp igjen.
- Hva vet vi om årsakene til utviklingen i Oslofjorden?
- Vi vet ikke nok, men gjennom 100 år er fjorden fisket i stykker. Vi har hatt perioder med mye industriforurensning og mye kloakk samt økende avrenning fra jordbruket rundt fjorden. Det gjør den full av næringsstoffer. Dermed får vi forskyvninger i økosystemet og på toppen av det hele kommer klimaendringene som øker temperaturen, sier Hansson.
Oslofjorden gror igjen
Oppvekstområder for fisk og smådyr i Oslofjorden blir borte, viser ny kartlegging. Det er viktig med kraftige miljøtiltak blant annet for å få ålegras og sukkertare tilbake, konkluderte Norsk institutt for vannforskning (Niva) i en rapport som kom i juni.
På oppdrag fra Miljødirektoratet har Niva kartlagt viktige naturtyper i Oslofjorden.
– Den nye kartleggingen er urovekkende. Resultatene viser en tydelig negativ utvikling i Oslofjorden. Det er derfor viktig med nye tiltak, slik at fjorden ikke gror igjen uttalte Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Sjøgress og alger danner tette enger og skoger på sjøbunnen. De fungerer som skjulested, oppvekstområde og matfat for en rekke marine dyr og planter.
Undersøkelsene viser en ytterligere forverring i Oslofjorden. Når sukkertareskogen forsvinner, blir også oppvekst- og leveområdet for mange andre arter borte. Dette kan være en viktig årsak til at det blir færre kysttorsk i Oslofjorden.
På lengre sikt er det fare for at ytterligere økte temperaturer og økt avrenning fra land, som igjen øker nivået av næringssalter og mengde partikler i sjøen, forsterker den negative utviklingen.
(Kilde: NTB, Miljødirektoratet)
- En fjord som ikke er til å kjenne igjen
- Jeg ser selv endringen, sier Helgheim.
- Det er bare å ta en fisketur og se hva du får nå og hva du fikk i barndommen. Dette er en fjord som ikke er til å kjenne igjen. Det har skjedd noe, og vi må ta det på største alvor.
Frp-politikeren peker særlig på bunntråling og avrenning fra jordbruket som mulige hovedårsaker til utviklingen.