Se Hansson og Helgheim bade og debattere:

TJUVHOLMEN, OSLO (Nettavisen): MDG-politiker Rasmus Hansson frykter totalkollaps av økosystemet i Oslofjorden og vil ha totalfredning.

Les også: MDG vil totalfrede Oslofjorden

Stortingspolitiker Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet rister på hodet av Hanssons snakk om badestopp, men deler bekymringen:

- Vi tar problemet på høyeste alvor, men vi skal bruke de virkemidlene som fungerer, sier Helgheim og kaller snakk om badestopp «totalitært».

- Vi må sette inn støtet der vi vet det hjelper, men MDG er tilbøyelig til å stoppe alt, til og med bading, sier Frp-politikeren.

- Det er veldig hyggelig at Jon Helgheim er enig i beskrivelsen av fjordens problemer og at vi må sette inn tiltak, sier Hansson.

Les også: 21 tilfeller av infeksjoner etter bading i sjøen

Avviser badestopp

Det var i Aftenposten tirsdag Hansson snakket om badestopp. Overfor Nettavisen avviser han at dette står høyt på tiltakslista.

- Når vi skal vurdere hva Oslofjorden tåler, må vi vurdere alt. Bading kan vi helt sikkert tillate. Det har hele tiden sagt, sier Hansson, som håper å komme seg inn på Stortinget igjen etter høstens valg. Han står på 2. plass på lista til Oslo MDG.

Helgheim på sin side står på 2. plass på lista til Oslo Frp. Han kan risikere å bli vippet ut av nettopp Hansson.

- Ikke en gang torsk og blåskjell

Begge trives på og i Oslofjorden og begge har drevet med dykking.

Rasmus Hansson sier han ser en «skremmende forskjell» under vann på de ti siste årene:

- Her var det masse torsk, sei, lyr og sild. Nå er det ikke en gang torsk eller blåskjell her. Nå må vi verne fjorden slik at vi kan bygge naturen opp igjen.

- Hva vet vi om årsakene til utviklingen i Oslofjorden?

- Vi vet ikke nok, men gjennom 100 år er fjorden fisket i stykker. Vi har hatt perioder med mye industriforurensning og mye kloakk samt økende avrenning fra jordbruket rundt fjorden. Det gjør den full av næringsstoffer. Dermed får vi forskyvninger i økosystemet og på toppen av det hele kommer klimaendringene som øker temperaturen, sier Hansson.

- En fjord som ikke er til å kjenne igjen

- Jeg ser selv endringen, sier Helgheim.

- Det er bare å ta en fisketur og se hva du får nå og hva du fikk i barndommen. Dette er en fjord som ikke er til å kjenne igjen. Det har skjedd noe, og vi må ta det på største alvor.

Frp-politikeren peker særlig på bunntråling og avrenning fra jordbruket som mulige hovedårsaker til utviklingen.

Les også: Vedum fnyser av diesel-forbud: - Symbolpolitikk