Rasputin og Romanov - hva skjedde egentlig?

Romanovdynastiets historie er så full av tragedier, rykter, teorier og drama at den sannsynligvis aldri vil ende.

12.01.10 17:24

(SIDE2): Det finnes et utall av historier hvor slutten er mindre kjent enn begynnelsen. En av historiene som har fascinert flest de siste hundre årene er den om den siste tsarfamilien i Russland: Romanov-familien. Finnes det etterkommere i dag, overlevde barna, og i så fall - hvor ble de av? Vi har kikket litt på den fascinerende historien.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Begynnelsen
Romanov-familien kom først i nærheten av makten da Anastasia Zakharyina giftet seg med Ivan IV i 1547. Hun ble kronet til den første tsarinne i Russland. Deres ekteskap var svært lykkelig, men i 1560 døde Anastasia under mystiske omstendigheter.

Tsaren, Ivan, reagerte med å innføre et terrorregime. Dette har også gitt ham det tilnavnet de fleste kjenner ham under: Ivan den grusomme. Ivan giftet seg seks ganger etter sin første kone, men tronen ble overtatt av Fyodor - sønn av Anastasia i 1584. Fyodor fikk ingen barn og tronen ble overtatt av Ivan den grusommes rådgiver, og sannsynlige drapsmann, Boris Gudonov. Hans familie styrte fram til 1613, da nasjonalforsamlingen i Russland valgte den 16 år gamle Mikhail Feodorovich Romanov til tsar.

Romanov-dynastiet styrte så Russland fram til 1900-tallet hvor deres undergang begynte.

Undergangen
De fleste tsarene fra 1700-tallet fram til 1900-tallet med Nikolas den andre hadde vært født i Tyskland, noe som gjorde tsarfamilien svært upopulær etter den andre verdenskrig. Spesielt Nikolas' kone Alexandra Fyodorovna var blant de mest upopulære. En av grunnene var at hun sjeldent viste seg offentlig grunnet hennes sykdom (hun var en bløder - arvet fra hennes bestemor Dronning Victoria).

En av de andre grunnene til tsarfamiliens upopulære stilling var en av rådgiverne til Nikolas, den legendariske Rasputin. Hans stilling som både religiøs fanatiker og maktsøker førte til at både kirke, stat og folk mistrodde ham.

Stillingen til tsarfamilien ble etter hvert så dårlig at i 1917, under februarrevolusjonen, ble de avsatt. Bakgrunnen var først og fremst hvordan Alexandra hadde styrt landet (påvirket av Rasputin) mens hennes mann var borte under krigen. I tillegg hadde man, etter revolusjonen i 1905, hatt et forsøk på en lovgivende nasjonalforsamling som tsaren fjernet kun ett år etter at den ble innført.

Husarrest og drap
Nikolas den andre og hans familie ble satt i husarrest etter februarrevolusjonen. Den 17. juli 1918 ble familien oppsøkt av bolsjevikene og ble fortalt at de skulle fotograferes for å vise folket at de fortsatt levde.

Familien ble så satt opp for å bli tatt bilde av, og var alene i flere minutter. Deres egne livvakter kom så inn og skjøt familien.

I 1991 ble familien gravd opp og undersøkt. To av barna var ikke med i graven, og det har senere blitt bevist at det var barna Anastasia og Alexei som ikke fantes i graven. Dette har ført til store spekulasjoner om at de overlevde, spesielt om Anastasia.

Levde hun videre?
Etter drapene på familien Romanov i 1918 begynte ryktene å gå om at Anastasia hadde overlevd. Bakgrunnen for ryktene var rapporter om bolsjeviker og hemmelig politi som undersøkte tog og hus etter henne, etter at hun offisielt skulle være død. I tillegg fortalte vaktene som hadde skutt familien at kulene hadde rikosjert vekk fra barna når de ble skutt.

Det siste var ingen overdrivelse eller overtro. Familien hadde nemlig sydd inn juveler i jentebarnas korsetter i tilfelle de måtte rømme. Juvelene ble så skuddsikre vester. En av vaktene, som fortsatt var lojal mot familien, skulle etter skuddene ha smuglet ut Anastasia fra kjelleren.

Ingen har klart å bevise at noen har vært Anastasia etter 1918, men mange har prøvd. Ingen har heller klart å finne hennes lik. Det som uansett er sannsynlig er at hun ikke lever i dag, i det som ville vært en alder av 106 år.

I populærkultur
Boney M's Rasputin er lett å høre på, og spiser seg inn i øret ditt. Muligens akkurat som mannen sangen er basert på. Den første filmen basert på Anastasias mulige overlevelse kom i 1928, men den mest kjente er nok Anastasia som kom i 1956. Ingrid Bergman spilte hovedrollen i filmen. I 1997 kom tegnefilmen Anastasia med svært overnaturlige overtoner. Steve Berry ga i 2004 ut boken The Romanov Prophecy, en faction-bok basert på at Anastasia overlevde.

Kilder: Wikipedia, Russian Imperial House, The Romanav Memorial, The Romanov Family Association, Encyclopedia Britannica.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.