Fredag redegjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om krigen i Ukraina i Stortinget, og fortalte at regjeringen forbereder Norge på å håndtere 100.000 flyktninger.

I debatten etterpå gikk flere av partilederne hardt ut mot krigføringen, og kalte Russlands president en krigsforbryter.

- Putin er en krigsforbryter. Putin har kastet til side all respekt for sitt eget naboland, på alle plan. Brutt internasjonale avtaler. Ignorert den internasjonale rettsordenen. Rå maktbruk har vært og er Putins oppskrift, sa KrF-leder Olaug Bollestad.

Også USAs president Joe Biden har kalt Putin en krigsforbryter. Støre har derimot sagt at han ikke vil dele ut slike merkelapper.

Les også: Støre foreslår 3,5 milliarder ekstra til å styrke Forsvaret og sivil beredskap

- Han er en morder

Bollestad var tydelig berørt, og mente det var ingen grunn til å tro at ettergivenhet fra Vestens side vil blidgjøre Putin.

- Russland startet og bedriver en meningsløs krig mot Ukraina. Lidelsene er ufattelige og de sivile dødstallene stiger. Denne krigen påvirker Russlands omdømme i lang tid, og vil forandre Europa, påpekte hun.

Les også: Kreml raser mot krigsforbryteranklage – kaller Putin vis og kultivert

Også Venstre-leder Guri Melby beskrev Putin som en krigsforbryter.

- Hva er egentlig en mann som angriper et teater der tusenvis av kvinner og menn har gjemt seg for bomberegnet? Hva kaller man en mann som med overlegg bomber kvinner på fødestua? Hva kaller man en mann som angriper uskyldige mennesker som står i kø for å motta sin brødrasjon -eller journalister som rapporterer fra denne grusomme krigen? spurte Melby fra Stortingets talerstol, og konstaterte:

- En slik mann kan bare beskrives som en morder og en krigsforbryter.

- Ord må ha sin betydning

Melby vedgikk at det var alvorlige ord å bruke, men påpekte:

- Hvis man i ærlighetens navn ikke kan betegne det som nettopp det, da mister sannheten sin betydning. Ord må fortsatt ha sin betydning, og en krigsforbrytelse er en krigsforbrytelse selv når krigsforbryteren har kontroll over verdens største atomarsenal, sa hun.

Venstre-lederen understrekte at ukrainerne nå kjemper for sin egen frihet.

- De kjemper for sin rett til å bestemme over sin egen fremtid, men som flere her har sagt, dette handler ikke bare om Ukraina. Det er en krig mot frihet, mot fellesskap og mot samarbeid. Putins angrep er et angrep på frihet, og det er et angrep også på vår frihet, sa Melby.

Les også: Russlands invasjon vakler - Putin vil trolig kom me med nye atomtrusler

- Savner forpliktelser

I sin redegjørelse varslet Støre en styrking av Forsvaret og den sivile beredskapen på 3,5 milliarder kroner i år. Det fikk full støtte fra Melby, men hun etterlyste tydeligere forpliktelser om nye våpenleveranser til ukrainerne.

- Vi vil ikke bare forsinke ukrainernes nederlag. Vi vil at Ukraina skal vinne. Og for å vinne så trenger de våpen, og de trenger dem nå, sa hun, og la til:

- Fra statsministerens redegjørelse savner jeg klare forpliktelser om at Norge vil fortsette å støtte Ukraina, også med våpen.