Gå til sidens hovedinnhold

Raste mot lokalt besøksforbud på Jessheim - nå snur kommunen

Flere er anmeldt for å ha brutt de svært strenge koronareglene.

I Ullensaker kommune, en halvtimes kjøretur nord for Oslo, har lokalpolitikerne innført noen av de strengeste koronarestriksjone i landet.

5. januar innførte lokalpolitikerne et forbud for privatpersoner i kommunen å ha besøk hjemme, og flere personer er blitt anmeldt for å ha brutt forskriften.

De strenge reglene har fått tidligere Ullensaker-ordfører, Tom Staahle (Frp), til å reagere kraftig. På en lokal debattside på Facebook, går han hardt ut mot det inngripende forbudet.

- For meg som politiker og ombudsmann, som er opptatt av denne kommunen og innbyggernes ve og vel og at deres frihet ikke innskrenkes, så er dette skremmende. Det er det som gjør at jeg reagerer så sterkt, sier Staahle til Nettavisen.

Onsdag ettermiddag kunne Nettavisen fortelle at ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap) i Ullensaker, etter krass kritikk, nå snur i saken og vil skrote forbudet - og kalte inn til et ekstraordinært møte i formannskapet.

Les ordførerens begrunnelse lenger ned i saken.

Onsdag kveld ble forbudet opphevet, og Schumacher sier til VG at kommunen snur etter å ha mottatt en rekke meldinger fra innbyggere som lurer på om de har brutt loven.

- Den type usikkerheter vil vi jo ikke skape. Så vi har besluttet å ta det vekk fra forskriften, men anbefalingen gjelder fortsatt, og den gjelder i hele Norge, sier han.

Les også: Norge har 136.000 doser med vaksine - 21.000 er vaksinert

- Dette er skremmende

Forbudet om besøk ble vedtatt den 5. januar på et hasteinnkalt formannskapsmøte.

«Strålende reklame for Ullensaker (Ironisk ment). Det er aldri for sent å snu, akkurat det er på tide i vår kommune nå», skrev Staahle på Facebook-gruppa «Jessheim - byen vi er stolte av!», der han også ba om en lovlighetskontroll av vedtaket.

Jessheim er kommunens sentrum med over 17.000 innbyggere.

Staahle mener forbudet betydde at Ullensaker allerede hadde innført et portforbud, slik justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) nå utreder.

- Jeg får masse henvendelser om dette, og det er mange som er oppgitt, sa han før kommunen snudde om forbudet.

- Man blir overkjørt

Staahle, som var ordfører i Ullensaker fra 2015 til 2019, er selv medlem av formannskapet som vedtok den lokale forskriften den 5. januar. Men han mener vedtaket som ble fattet går lenger enn det som ble oppfattet i sakens fremstilling, og i debatten i møtet.

- For det første så er det slik at når man som politiker skal ta stilling til en sak, så er det noen grunnleggende prinsipper som skal være på plass. Saken skal være godt utredet og du skal ha anledning til å sette deg inn i saken. Dette formannskapsmøtet ble innkalt klokken 15, og møtet var klokken 16. For egen del satt jeg i et jobbintervju, og hvordan skal jeg rekke å sette meg inn i saken da? undres Staahle.

Han hevder også at argumentene som ble lagt fram i møtet, verken ble vektlagt eller hørt.

- Man blir bare overkjørt. Det var inntrykket jeg satt med, sier han oppgitt, og legger til:

- Oppfatningen fra flere i møtet var at det ikke var et forbud, men en anbefaling i tråd med de rådene regjeringen har kommet med. Men prinsipielt er det jo et stort sprang fra å anbefale noe og å gi noen råd, til å forvalte et forbud.

Les også: Listhaug rasende på vaksine-sommel: - Det er en hån mot alle som sitter isolert

Ordføreren: - Vi snur

Så langt er ni personer i kommunen anmeldt av politiet for brudd på forskriften, ifølge VG, som omtalte forbudet først. Tirsdag forsvarte ordfører Schumacher den lokale forskriften, men overfor Nettavisen fortalte han onsdag ettermiddag at kommunen ville skrote forbudet. Det etter kritikk fra mange av kommunens innbyggerne, som både er forvirret og kritiske til det som er vedtatt.

- Vi har innkalt til et formannskapsmøte i dag, som gjør at vi kommer til å endre formuleringen slik at det blir en anbefaling i stedet for en forskrift, sa ordføreren tidligere onsdag.

- Hvorfor snur dere i saken?

- Vi ser vel at det er det er mange som har spørsmål til forskriften, og at den kanskje var litt vel streng. Selv om den er helt i tråd med anbefalingen fra statsministeren, som også ligger på regjeringens hjemmesider - men at den kom i forskriftsform ble nok litt feil også juridisk sett, vedgår Schumacher.

- Det er jo folk som er blitt anmeldt her?

- Det stemmer, det har vært en politisak. Jeg kjenner ikke nok til den situasjonen til å svare på den, sier ordføreren.

Han avviser imidlertid påstandene fra Staahle om at det har vært feil i kommunens saksbehandling.

- Det ble ikke det, for det var et vedtak om å delegere ansvar til rådmannen. Men så ble det gjort en feil da forskriften ble skrevet, sier Schumacher.

- Har du selv fått mange reaksjoner?

- Jeg har fått en del henvendelser, og det er også en stor del av grunnen til at vi endrer den i det ekstraordinære møtet i dag. Det er mange som ønsker å følge smittevernreglene, men så kommer det problemstillinger som blir vanskelige. Vi ønsker ikke å skape den type vanskelige dilemmaer for folk, sier han.

- Folk kan dø alene

Staahle sier han frykter konsekvensene av en så streng forskrift.

- Dette handler om mennesker, og situasjonen er at du har eldre mennesker som sitter hjemme eller i institusjon som ikke får besøk. Du har syke mennesker som i ytterste konsekvens kan dø uten at de har sine nærmeste rundt seg, advarer han, og samtidig avfeier at det er så stor smitte i kommunen at man må forby besøk.

- I Ullensaker er det 40.000 innbyggere, og fra mars til dags dato er det maks 1,5 prosent av befolkningen som har hatt Covid-19 - og mange er friskmeldte. Halvparten av smitten skjer dessuten i nær familie, mens de den andre halvdelen er importsmitte fordi vi har Gardermoen, sier Staahle.

Han viser samtidig til at han selv er utdannet sykepleier, og at han tar koronaviruset på alvor. Men mener det folk trenger å gjøre for å bekjempe smitte, er å følge nasjonale råd om å holde avstand, ikke gå ut når man er syk og å vaske hendene.

Les også: Forskere i ny studie: Så lenge er du immun mot koronaviruset

- Ramme sosial besøk

På kommunens nettsider ble det påpekt at brudd på den lokale forskriften kan føre til politianmeldelse.

«Bestemmelsen er fastsatt som en regel, og brudd på den kan dermed sanksjoneres av politiet. Men det er viktig å understreke at bestemmelsen er ment å ramme rene sosiale besøk, og ikke arbeid i hjemmet eller nødvendig bistand for å få hverdagen til gå i hop», skrev kommunen.

Det ble også gitt eksempler på hva som vil være et brudd på forskriften:

«Det vil være brudd på regelen dersom en familie inviterer gode naboer inn på en kopp kaffe, eller dersom noen inviterer venner på fest».

I forbudet var det imidlertid noen unntak:

  • Aleneboende kan ha besøk av, eller selv besøke, en til to faste venner eller en fast husstand.
  • Barn i samme barnehage- og barneskolekohort kan være på besøk hos hverandre.
  • Det er tillatt med nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase.
Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg