*Nettavisen* Nyheter.

Råtass fra Sony Ericsson

Foto: (Sony Ericsson)

Denne lille mobiltelefonen er en av årets største nyheter.

[Mobilen.no]: Nye X10 Mini veier bare 88 gram og kan skjules under et kredittkort. Skjermen er på 240 x 320 punkter, og mobilen måler knappe 2,55 tommer diagonalt.

Men inn i denne pakken har Sony Ericsson klart å pakke en fullverdig Android-mobil med Wi-Fi, Turbo-3G, FM-radio og kapasitiv skjerm. Og sannelig er det ikke en av de bedre musikkmobilene vi har testet også.

Designmessig likner den svært på storebror Sony Ericsson Xperia X10.

Nesten for liten
Den største begrensningen med X10 Mini ligger ikke i teknologien, men i den fysiske utformningen. Er du ute etter en liten mobiltelefon som kan alt, så er X10 Mini på grensen til genial.

Men er du en så avansert bruker at faktisk trenger alle mulighetene X10 Mini kan by på, så vil skjermen på mobilen bli for liten. De merker du særlig ved navigasjon, nettsurfing og lesing av støre mengder tekst.

Du kan se video av når vi pakker ut X10 Mini for å bli bedre kjent med utseendet.

Kameraet i Sony Ericson Xperia X10 Mini er en positiv opplevelse. Om telefonen er liten, så har det slett ikke gått ut over kamerakvaliteten. Vi kunne selvsagt ønsket oss en bedre blits, men som mobilkamera er dette noe av det bedre vi har brukt. Se flere bilder vi har tatt med Xperia X10.

Lyd og musikk
Talelyden i telefonen er god. Mikrofonen fanger imidlertid opp en del omgivelsesstøy, men ikke mer enn at du godt kan bruke telefonen ute på gaten. Bruker du det medfølgende hodesettet blir problemet tilnærmet borte.

Den innbygde høyttaleren gir ganske god lyd, men ikke nok til at det fungerer som høyttalende mobil i bilen.

Musikkspilleren er også en hyggelig opplevelse. Her har du mulighet for å justere de ulike frekvensområdene for å skape det lydbildet du liker best. Det medfølgende hodesettet har en litt spesiell plugg, som består av en 3,5 mm minijack med en liten kontaktplate ved siden av. Disse kontaktene gjør det mulig å styre telefonen fra en fjernkontroll på ledningen.

Telefonen har imidlertid ikke Mediascape, applikasjonen som kobler artister, spillelister og historikk slik Xperia X10 har. Forklaringen er enkel – her er ikke plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi vil tro X10 Mini blir en populær mobiltelefon, mye på grunn av at den skiller seg ut, har fornuftig pris og fikser de aller fleste oppgaver på en tilfredsstillende måte. Spørsmålet er hva som skjer når nyhetens interesse har lagt seg, og X10 Mini får konkurranse fra Xperia X10 Mini Pro, som har fremtrekkbart tastatur.

Sony Ericsson må også tåle kritikk for å ha valgt en eldre versjon av operativsystemet Android på Xperia X10 Mini (versjon 1.6), men en gratis oppdatering er ventet til høsten.

Terningkast fem
Selv lar vi oss imponere tilstrekkelig til at vi gir X10 Mini terningkast 5. Men måtte vi klart oss med bare én mobiltelefon, så hadde vi nok valgt en med større skjerm.

Les hele testen av X10 Mini på Mobilen.no

Ikke helt det du er ute etter? Her et par gode alternativer til Mini:

HTC Tattoo – Denne touch-telefonen har større skjerm, og er et rimelig alternativ med bedre brukergrensesnitt.

Samsung Galaxy Spica – Er også større og har bedre skjerm. Oppdatert med Android 2.1, men koster litt mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.