*Nettavisen* Nyheter.

Råtass satser på fartsrekord

Foto: American Challenge

Fartsvidunderet ser ut som et avansert krigsfly, men kan under tvil kalles en båt. Målet er 644 kilometer i timen - ny verdensrekord til sjøs.

Farkosten kan knapt kalles en båt, og er neppe noe for indre Oslofjord. To team jobber intenst med å slå verdensrekorden til sjøs. Eller rettere sagt: på vann.

Amerikanerne har laget en båt som ser ut som et avansert krigsfly. Teamleder Russ Wicks har gjort noen radikale designgrep for å kunne nå opp i en fart av ca 640 kilometer i timen. De regner med at ny verdensrekord er satt innen årets utgang.

Rivalen er et australsk team som ledes av 65 år gamle Ken Warby. Han har allerede «fått båten på sjøen», og driver fartstesting på elver og innsjøer i Australia.

26 år gammel rekord
Den gamle verdensrekorden er på 317 miles per hour (mph). Imponerende nok ble denne rekorden satt for 26 år siden. Nå er målet å nå den magiske grense på 400 mph.

Ken Warby hadde egentlig pensjonert seg som båtfører, men kom ut av pensjonist-skapet og tok opp konkurransen med amerikanerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Noe «helt annerledes»
Amerikanerne på sin side er ganske påholdne med informasjon. En tegning av fartsvidunderet er offentliggjort. De hevder å ha gjort noe «helt annerledes» med cockpit og skrogdesign for å kunne klare de magiske fartsgrenser.

Vil du vite mer om rekordforsøket og se animasjoner som viser hvordan 400 mph vil føles på sjøen, se www.americanchallengewsr.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag