*Nettavisen* Nyheter.

Råtne lån bremser «Big Bang»

Timothy Geithner Finansminister i President Barack Obamas regjering Foto: JONATHAN ERNST (Reuters)

Obama skulle legge frem pakkenes pakke for å redde finansmarkedet. Nå må han sette planen på vent.

09.02.09 14:20

Finansminister Timothy Geithner har besluttet å vente med å annonsere detaljene i president Obamas plan for å redde de amerikanske bankene. Årsaken er en fortsatt debatt omkring hva man skal gjøre med den råtne gjelden som trekker ned bankenes balanseregnskap.

Noen av sidene planen - som vil bli annonsert i morgen - er blitt godkjent. Blant annet blir en ny runde med skattepenger skutt inn i bankene.

Råtne lån
Sentralbanken skal også lansere et program for å øke utlån til forbrukere og småindustrien.

Men fortsatt gjenstår problemet som Geithners forgjenger ikke klarte å løse: Nemlig de mange pillråtne boliglånene som forårsaket finanskrisen.

Fortsatt blir det vurdert å opprette en såkalt «bad bank» som skal kjøpe opp alle de råtne lånene, kanskje i samarbeid med private investorer - som hedgefond. Men det er fortsatt uklart hvor stor del den føderale sikkerhetsgarantien som fortsatt er med på bankenes balanseregnskap.

Må ha klarhet
- Bankene venter nå på å få en klarhet i hva som skal gjelde videre. Vi venter at dette blir den siste, og endelige pakken, sier Wayne Abernathy - administrerende visepresident i American Bankers Association i Washington til Bloomberg News.

- Hvis de ikke har detaljene spikret nå, så kommer hele markedet til å fryse, legger han til.

Det gjenstår fortsatt 300 milliarder dollars av ekspresident George W. Bush`redningspakke til bankene - de såkalte TARP-pengene (Troubled Asset Relief Program). Men de aller fleste mener at disse pengene er langt fra å kunne redde finansnæringen.

Fungerer ikke
- Kredittmarkedet i dette landet fungerer ikke på en skikkelig måte nå. Og vi er nødt til å gjøre det som er nødvendig for å få i gang reparasjonsprosessen, sa Lawrence Summers, representant for Det hvite hus til ABC søndag. Han ville ikke si noe om de kom til å be om mer penger til nye pakker.

Geithner kommer til forsøke å selge inn planen som et totalt brudd på Bush-administrasjonens linje. Samtidig som han vil benytte seg av mange av programmene og politiske instrumentene som tidligere finansminister Henry Paulson benyttet.

- Vi kan ikke karakterisere dette som et forsøk på å redde bankene, men å redde økonomien, sier demokraten Claire McCaskill.

Det er ventet at Timothy Geithner skal holde sin tale tirsdag klokken 18.00 norsk tid.

Les mer økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag