RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rått og organisk

Her er smykkene for deg som vil være annerledes.

(SIDE2): Det er mye sjel i smykkene til Bjørg Nordli-Mathisen (43), og hennes design skiller seg fra tradisjonelle smykker på mer enn én måte. Nå har også hjemlandet fått øynene opp for den norske designerne - og det var på tide.

Se bilder fra designernes siste kolleksjon nederst i saken!

- Mitt design er rått og organisk. Jeg bruker kun ekte materialer og edle stener, og jeg legger vekt på et kunstnerisk uttrykk. Designet skikker seg fra det tradisjonelle, med overraskende elementer og kombinasjoner. Det har en mer avantgarde look, sier Bjørg Nordli-Mathisen, til Side2.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Insekter og dyr
Hennes siste kolleksjon har en design som etter undertegnedes mening fremstår som både mystisk og skremmende, klare assosiasjoner til trolldom og magi.

- Kolleksjonen i år er inspirert av Darwin og hans arbeid med artenes opprinnelse, dette er for eksempel synlig i flere av smykkene med insekter og dyr, forteller Nordli-Mathisen.

Hun fortsetter.

- Når vi snakker om smykkene med dødninghoder, er inspirasjonen også hentet fra Victoriansk Memento Mori (betyr «Husk vi er alle dødelige»), og gammel smykketradisjon tilbake til 1500-tallet, da smykker ble brukt som amuletter og hadde en vakker symbolverdi for bæreren.

Ideen viktigst
Designeren beskriver sitt designarbeid som konseptuelt, en arbeidsform hvor ideen bak kunstverket blir vurdert som viktigere en den håndverksmessige og visuelle utførelsen. Research og lek rundt ulike tematikker driver også designeren, og dette gjenspeiles blant annet i hvordan hun presenterer designet på sin hjemmeside.

- Når jeg starter, jobber jeg veldig intuitivt og holder åpent for alle ideer. Ofte er det en underbevisst tanke som styrer meg i en retning, og da går jeg med den. Konseptene blir til langs veien, forklarer Nordli-Mathisen.

Indre organ
Smykkene til den 43-årige designeren er uten tvil annerledes. For eksempel er det ikke alle som vil ha et hjerte hengende rundt halsen - når hjerte ikke er i form av kjærlighetssymbolet, men av det indre organet.

- Jeg har etter hvert fått en kundeskare som spenner ganske vidt, men generelt er nok de som kjøper smykkene ofte folk som har litt guts, og som ønsker noe litt utradisjonelt. Det er menn og damer som har sans for stil, kunst og estetikk. Selv tenker jeg egentlig mest på å lage noe jeg selv synes er vakkert og rått, innrømmer designeren.

- «Flying start»
Bjørg er en av få norske designere som har lyktes internasjonalt, men det er ikke i hjemlandet hun selger mest av sine smykker. Både i Sverige, England og Tyskland er Bjørg-smykker mer populære enn her i hjemlandet - med de to førstnevnte på topp.

Den siste tiden har derimot norsk motepresse også fått øyene opp for designeren, og hun er avbildet i flere moteserier i ulike magasiner.

- Jeg var på mange måter på rett plass til rett tid, og fikk egentlig en flying start. Jeg solgte inn mine første håndlagede smykker til Harvey Nichols og Liberty i London. Jeg deltok i København Fashion Week i 2005, og reiste hjem med fulle ordreblokker, sier Nordli-Mathisen, som forklaring på sin suksess.

- Motebransjen i utvikling
Designeren mener norsk design ikke har kommet like langt her i Norge, sammenlignet med flere andre land i Europa, men har tro på at dette kommer til å endre seg.

- Tradisjonen for design, kunst og mote i Norge er jo ikke like lang som i andre land i Europa. Jeg tror kanskje også forholdet mellom kunst, mote og andre estetiske uttrykk fortsatt er litt spent her hjemme i forhold til for eksempel Danmark hvor disse leker mer med hverandre. Jeg har bodd lenge i utlandet, men opplever at det er mye fokus på motebransjen i Norge, så det er nok ferd med utvikle seg, avslutter hun.

SE BILDER FRA BJØRGS SISTE KOLLEKSJON HER:

3362

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere