RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raúl Castro skjeller ut kubanere

Foto: Ismael Francisco (AP Photo)
- De drikker i gatene, banner usjenert, forstyrrer naboers søvn med høy musikk, drikker offentlig, vandaliserer telefonautomater, sniker på bussen og kaster steiner på passerende tog.

I en tale til den kubanske nasjonalforsamlingen sa president Raúl Castro at kubanernes oppførsel – fra å urinere i gata og ale opp griser i byene til å ta imot bestikkelser – hadde fått ham til å konkludere med at, på tross av fem årtier med universell skolegang, har øya sett en «tilbakegang i kultur og dannelse».

Drikker og gambler
Castro kritiserte innbyggerne for å bygge hus uten tillatelser, fiske av utrydningstruede fiskebestander, utstrakt tømmerhogst, gambling, bestikkelser, prismanipulasjon og trakassering av turister.

Blant annet.

Men presidenten hadde mer på hjertet:

- De drikker i gatene, banner usjenert, forstyrrer naboers søvn med høy musikk, drikker offentlig, vandaliserer telefonautomater, sniker på bussen og kaster steiner på passerende tog, raste Raúl Castro.

Uopplyst og utdannet
- De ser bort fra de mest grunnleggende standarder for etikette og respekt, fortsatte Castro som sa at selv om det skjer «foran øynene på oss alle» så avføder det ingen protester fra innbyggerne.

- Jeg har en lei følelse av at vi er samfunn som er bedre utdannet enn noensinne, men ikke nødvendigvis mer opplyste av den grunn, sa Cubas president.

NY Times skriver at Castros drepende diagnose fant klangbunn hos mange kubanere som ser med uvilje på økningen i hverdagskorrupsjon og «dårlig oppførsel».

Avisen skriver videre at det er mange kubanere som ser med nostalgi tilbake på tiden da en statlig lønnsslipp var nok til å overleve uten å måtte ty til ulovligheter, og skolesystemet var gjenstand for internasjonal hyllest.

Men frontalangrepet på sine egne innbyggeres sviktende moral avfødte også motangrep.

Flere har beskyldt de kubanske styresmaktene for å ha stelt i stand dagens tilstand ved å holde fast på et fastlåst økonomisk system, mens landets infrastruktur og velferdstilbud har forvitret i takt med svekkelsen av innbyggernes følelse av kollektivt ansvar.

Kubaneres moral «ødelagt»
- Han skulle tatt ansvar, sier Alexi, som ikke ville oppgi etternavn ettersom temaet var myndighetene, til NY Times.

Mannen forteller videre at kubanernes moral er ødelagt av den spesielle perioden med alvorlige økonomiske utfordringer i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps.

Alexi forklarer at det var da mange måtte ty til kriminalitet, og i noen tilfeller, prostitusjon for å overleve.

Om sin 24-årige sønn sier han at oppdragelsen måtte tilpasses de nye tidende:

- Hvordan kunne jeg oppdra ham med samme moral, når bare det å kunne servere ris, bønner og svin til middag krever alle mulige former for ulovligheter?

- Jeg måtte lære ham å overleve, sier Alexi.

Kynisk reaksjon på kynisk stat
Haroldo Dilla Alfonso skriver følgende om kubanernes synkende moral på bloggen Havana Times:

«For kubanere er lovløsheten en slags kynisk reaksjon på det som viste seg å være en kynisk stat. I noen tilfeller har det vært den ideelle motvekten som har sørget for at befolkningen har utholdt forvitringen av samfunnets regulerende mekanismer.»

Alfonso mener at Raúl Castro har flere relevante poeng i sin kritikk av Cuba anno 2013, men avslutter med å påpeke at presidenten – som var øyas nestleder siden revolusjonens spede begynnelse i 1959, inntil han tok over etter broren Fidel i 2008 – kaster stein i glasshus:

«Det jeg finner beklagelig er at skylden for dette monumentale rotet blir lagt på ofrene .»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere