- Dette har jeg aldri sett før. Skal vi være bekymret nå? Råvaremangel høres skummelt ut. Har dette noe med pandemien å gjøre?

Det skriver en bekymret leser etter å ha vært på butikken og funnet en pakke kjøttdeig med et klistremerke som forklarer hvorfor pakken benytter utenlandske råvarer.

Merkelappen handler derimot mer om å forklare hvorfor det ikke er norskprodusert kjøtt, fremfor en advarsel om matmangel.

Var betydelig bekymring for matvaremangel

Da pandemien startet for et år siden var det en betydelig bekymring for at forsyningslinjene verden skulle bryte sammen.

Les også: Korona kan skape global matmangel - slik vurderer Norge situasjonen

Halve verden stengte ned grensene samtidig, og det blant annet innført eksportforbud på korn. I en debatt gikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum langt i å antyde at Norge bare hadde vært noen uker unna matkrise.

Korona er årsaken - men av andre årsaker enn man kan tro

Det er ikke noen generell råvaremangel i Norge, men pandemien har medført at kjøttforbruket i Norge har skutt i været.

Det har ført til at tollmurene på kjøtt er redusert for å gjøre import enklere.

- Dette har sin årsak i flere forhold, som mindre grensehandel og at færre personer drar på utenlandsreiser ved ferie. Det økte forbruket har medført at vi må importere kjøtt av storfe og svin. Pandemien med covid-19 kom i mars 2020. Forbruket av kjøtt av henholdsvis storfe, svin og lam var i 2020 mellom 5-14 prosent høyere i 2020 sammenlignet med 2019, opplyser pressevakt Heidi Riise i Landbruksdepartementet til Nettavisen.

Les også: Nå gjør Norgesgruppen endringer: Vil tydeliggjøre hvor kjøttet kommer fra

Kjøtt er kanskje det mest populære produktet å kjøpe ved grensehandel. Når grensene stenges må maten som vi tidligere importerte privat, erstattes gjennom de ordinære forsyningslinjene.

- Hele den norske verdikjeden for mat har i korona-perioden gjort en stor innsats for å øke norsk produksjon, og med tillegg av suppleringsimport, sikret norske forbrukere en stabil og god tilgang på matvarer, sier Riise.

Les også: Sterke reaksjoner etter salmonella-utbrudd

Nortura: - Dette går fint

Nortura fungerer som markedsregulator for å sikre balanse mellom produksjon og etterspørsel av jordbruksvarer.

NRK kunne torsdag melde at Norges frossenkjøttlagre er i ferd med å bli tomme. Mens de tidligere har vært overskudd av spesielt sau, er det nå tomt på de såkalte reguleringslagrene - med unntak av egg.

Markedssjef Hilde-Kari Skarstein i Nortura Totalmarked forteller at det ikke er noen kritisk forsyningsmangel:

- Redusert grensehandel og reiserestriksjoner på grunn av korona har ført til økt etterspørsel etter storfekjøtt. Noe av behovet dekkes gjennom import, sier Skarstein til Nettavisen.

- Så det er ikke noen kritisk forsyningsmangel?

- Nei, dette går fint, sier hun.

Prognosesjef Leif Sørensen i Nortura sier til NRK at han regner med at situasjonen normaliserer seg når pandemien er over.

Les også: MDG-topper vil forby kjøttreklame: – Virkelighetsfjern ekstremisme