NRK har gått gjennom de faglige rådene fra FHI og Helsedirektoratet som byrådet i Oslo har fått siden mars i fjor. Allmennkringkasteren oppdaget flere avvik etter å ha sett på resultatene. De nevner fem avgjørende punkter som ble satt til side av byrådet i Oslo.

* Helsedirektoratet ba kommunene øke testkapasiteten kraftig i april 2020. Men i august hadde Oslo ennå ikke gjort det.

* «Det gjør vi ikke»: I september i fjor sa Raymond Johansen nei til å følge anbefalinger fra Helsedirektoratet etter at smitten hadde steget i Oslo.

* I februar 2021 satte byrådet videregående skoler i gult nivå, mot anbefalingen fra Oslos egen smittevernoverlege.

* I april 2021 anbefalte smittevernoverlegen og FHI en gradvis opptrapping fra 2 til 5 gjester hjemme. Oslo gikk rett til en grense på 10 inkludert husstandsmedlemmer.

* I mai 2021 åpnet byrådet kranene i Oslo. Smittevernoverlegen og FHI mente man burde ventet noen uker til.

- Helt uakseptabel avgjørelse

Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg, er sjokkert etter å ha blitt konfrontert med NRKs korona-avsløring.

- Det første konkrete eksempelet på at byrådet tok for lett på koronakrisen var da de trappet ned testkapasiteten i Oslo i fjor sommer, stikk i strid med alle råd og pålegg. Det var en helt uakseptabel avgjørelse, sier Rygg til NRK.

NRK skriver videre at Oslo-byrådet ikke var interessert i å øke testkapasiteten, fordi det ville bli vanskelig å få til.

«Jeg mener at det ikke er klokt å planlegge for å teste 5 % av befolkningen per uke og at å gjøre flere påfølgende prevalensundersøkelser vil være billigere og mere effektivt enn at kommunene i Norge må stille med en kapasitet for screening som er mange ganger det vi trenger for å drive god smitteoppsporing», svarte helsebyråd Robert Steen i et notat som var et svar til Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke.

Notatet er datert med datoen 20. mai 2020, og svaret fra Steen var altså bare noen uker før sommerferien.

Dette sa byrådslederen nylig om koronatiltakene per dags dato:

Skylder på importsmitte

Raymond Johansen er imidlertid ikke enig i at byrådets manglende oppfølging av faglige råd hadde skylden for smitteøkningen.

Oslos byrådsleder påpeker overfor NRK at importsmitte var hovedårsaken til den store smittebølgen som rammet hovedstaden på høsten, og som etter hvert ledet til en sosial nedstenging som skulle vise seg å vare i drøye 200 dager.

Les også: Raymond Johansen foreslår kinesisk testregime ved grensen

- Gjennom 15 måneder med krisehåndtering er det sikkert beslutninger man har tatt som ikke var riktige. Men jeg tror ikke det er sammenheng mellom tiltakene vi har gjort og økt smitte. Det vi har sett gang på gang, er at smitten kommer utenfra med importsmitte, sier Johansen til NRK.

Kraftig økning etter sommerferien

Fra august og utover startet den skikkelige negative trenden i Oslo. Smittetallene steg kraftig i sommerferien, og flere av opposisjonspartiene var svært kritiske til det rødgrønne byrådets koronahåndtering.

- Det er svært naivt av byrådet med byrådsleder Raymond Johansen i spissen å senke «guarden» nå i sommer, og ikke ha nok kapasitet både på testing og på kommunens koronatelefon, sa leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), til Nettavisen i midten av august.

Les også: Slakter Oslos koronastrategi: - Svært naivt av byrådet og Raymond Johansen

Siden henvendelsene til koronatelefonen eksploderte, men det ikke var mulig å få seg en koronatest, valgte flere å betale for en test gjennom private aktører.

- Mange har ikke kommet igjennom på telefonen, og har måtte kjøpe seg private tjenester utenom kommunens tilbud. Det er ikke noe i veien for det, men kommunen har et ansvar for å sikre helsetjenester til innbyggerne, sa Stenersen oppgitt.

Helsebyråd Robert Steen svarte dengang slik på kritikken fra Frp.

- Jeg er helt uenig med Stenersen i at vi burde ha opprettholdt fult tilbud gjennom sommeren. Det viktigste i en langvarig alvorlig krise er å vite når de som står i førstelinjen kan hvile. For oss var det sommerukene hvor smitten var veldig lav. Nå har smitten økt og da må vi oppbemanne raskt igjen slik vi nå gjør, sa han til Nettavisen.