- Over 87 prosent av befolkningen over 18 år har fått minst en dose. Alle de prioriterte gruppene skal få tilbud om en tredje dose før jul. Oslo kommune tar de økende smittetallene med største alvor og de fortsetter vi med, så lenge denne sykdommen er blant oss, sa Raymond Johansen (Ap) innledningsvis i møtet med bystyret.

Han snakket videre om at kommunen har massetestet skoleelever i flere perioder, men at Oslo kommune også har prioritert å bygge opp kapasiteten i helsevesenet.

Les også: Slik kjører Raymond Johansen Oslos økonomi i grøfta

- Likevel, er vi langt unna. Vi har like mange innlagte som vi hadde på det verste. Vi får høre at situasjonen er under kontroll, men at det er press på kapasiteten. Jeg har enorm sympati med leger og sykepleier. Ordfører, ingenting tyder på at vi blir kvitt koronaen med det første. Vi må være åpen for alt. Alle som bor i Oslo, kjenner prisen for inngripende tiltak. Konsekvensene kan være at bedrifter får det tøft igjen, kjenner på ensomheten og får det psykisk tøft, fortalte byrådslederen.

Munnbind

Johansen nevnte at massetesting i skolene er et tiltak som er lite inngripende.

- Vi har også fullt trykk på vaksinering. Nå kjører vi på med fullt trykk med vaksinering på skoler og arbeidsplasser. Vi er også klare til å kjøre i gang tredje dose til yngre grupper med en gang vi får klarsignal fra nasjonale myndigheter, sa byrådslederen.

Han understreket at folk må fortsette å følge de nasjonale rådene.

- Hold deg hjemme, hvis du er syk. Holder du deg hjemme, smitter du ikke. Vask henda og ikke håndhils. Vi bør unngå fysisk kontakt med folk vi ikke kjenner. Folk bør ha munnbind i vesker og jakker. Nå ber vi alle i Oslo om å bruke munnbind i kollektivtransporten, på kjøpesentre og i taxier.

Les også: Raymond Johansen får knusende kritikk - smitten kan ha blitt større

Byrådslederen har tidligere vært avvisende til at hovedstaden skal bruke koronapass, men var ikke like avvisende overfor bystyret.

- Det er ikke mulig å innføre koronapass, uten å samtidig innføre inngripende tiltak. Mitt og byrådets mål er å holde Oslo åpent. Samtidig skal vi holde Oslo åpent. Vi er klare for å gjøre det som trengs når det kreves.

Johansen kunne også opplyse om at kollektivselskapene igjen vil begynne med å åpne dørene automatisk, slik at folk slipper å trykke på knappene.

Glad for munnbind-anbefalingen

Anne Haabeth Rygg som er Høyres gruppeleder i bystyret var glad for anbefalingen om munnbind. Hun nevnte imidlertid om visse bydeler har hatt høyere smitte enn andre under hele pandemien.

- Man snakker så mye om aldersgrupper fra byrådets side når man snakker om vaksinering. Jeg tror man også må se på geografi. Alle ønsker å slippe nedstenging av byen. Men da tror jeg det er viktig å sette inn tiltak også. Jeg er bekymret når akuttmottakene på sykehusene varsler, sa Rygg.

Aina Stenersen i Frp mente at enda sterkere lut må til i tiden fremover.

- Vi ønsker et munnbindpåbud og en sterk anbefaling om hjemmekontor frem mot jul, sa hun fra talerstolen.

Johansen svarte på spørsmålet om hva de gjør i de mest utsatte bydelene med smitte.

- Vi må huske på at folk i denne byen reiser på kryss og tvers, men nå har vi vaksinebusser ute på stedene. Og vi har massetesting på skolene, svarte byrådslederen.

Alt har ikke gått knirkefritt heller, spesielt ikke utenlands: