- Nyheten om dette tomtesalget opprører meg. Denne organisasjonen tar jeg sterkt avstand fra, og jeg har fått veldig mange henvendelser fra Groruddalen de siste dagene om at dette er det siste vi trenger i Groruddalen og i Oslo, sier Johansen til Nettavisen.

Tirsdag kom nyheten om at den omstridte organisasjonen Islam Net har samlet inn store pengebeløp til stiftelsen «Iman aktivitetssenter», som har kjøpt en Oslo-eiendom til 60 millioner kroner i Groruddalen.

Eiendommen inkluderer skytebane, konferanselokaler og en rekke møterom. Ifølge organisasjonen skal det nye senteret gi fritidstilbud til ungdommer. Det blir alt fra biljard til dataspill.

Les mer: Kraftige reaksjoner etter Islam Nets kjøp av Oslo-eiendom til 60 mill: – Dette må stoppes

Umiddelbart etter nyheten kom, kom det kraftige reaksjoner fra politikere i alt fra Rødt til Fremskrittspartiet.

– Enten har de rundlurt folk de har samlet inn penger fra til å finansiere en moské, eller så lyver de til mediene om at de ikke kommer noen moské. Det er livsfarlig. Å lokke til seg ungdom med koselige aktiviteter som biljard og dataspill er en oppskrift på radikalisering, sier Rødt-politiker Eivor Evenrud og legger til:

– Jeg forventer at et flertall av politikerne i Oslo vil ta grep for å stoppe etableringen av et sånt sted.

Pengene som brukes til kjøpet er i stor grad samlet inn under påskudd av å bygge en moské og et «dawah-senter». Men de har senere ombestemt seg, og skal ikke bygge noen moské, opplyste Islam Net-leder Fahad Qureshi til Nettavisen.

Byrådsleder Raymond Johansen forteller Nettavisen at han har fått mange henvendelser etter nyheten kom. Han mener det er mye som skurrer med fortellingen til Islam Net.

Kommentar: Han er en ytterliggående misjonær som har skjønt hvordan ungdom fanges opp

– Foreløpig er ikke dette en sak som på noe vis har kommet til behandling i Oslo kommune, så jeg kjenner bare til den gjennom media. Men her det enormt mye som skurrer. Hvordan har denne organisasjonen fått tak i så mye penger? Hvordan i alle dager kan en slik organisasjon kunne ta over et bygg med en skytebane? spør Johansen.

Byrådet opplyser at det foreløpig ikke har kommet noen søknader om endringer av tomten. Den er for tiden regulert til industri. Dersom det skal opprettes et aktivitetssenter, krever det en reguleringsendring.

– Vi vil framover gjøre det vi kan for å få mer informasjon om dette. Jeg vil også ta initiativ til en samtale med justisminister Monica Mæland og tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad så snart som mulig om denne saken. Her må vi få alle fakta på bordet. Jeg er spent på hvordan regjeringen ser på denne saken, både når det gjelder støtte fra utlandet til denne typen organisasjoner, spørsmål knyttet til skytebanen og arbeidet mot radikalisering.

Les mer: Langer ut mot miljøer som ikke følger opp smittevern og vegrer seg mot vaksinering

Byråd for byutvikling Arild Hermstad (MDG) er samstemt med Johansen.

– Dette ser ikke bra ut. Vi liker det ikke og vil ikke ha dette i Oslo. Vi ser nå på hvilke tiltak vi som kommune kan gjøre for å stoppe dette, sier han.

Islam Net-leder Fahad Qureshi synes lite om reaksjonene fra politikerne som ville stoppe prosjektet hans.

– Det er litt trist med slike negative reaksjoner. Den opprinnelige planen var å opprette en moské. Men det er nok moskeer i Oslo. Ungdom i Groruddalen trenger fritidsaktiviteter. Jeg kan betrygge alle med negative holdninger overfor Islam Net med at det er ikke vi som skal drifte senteret, sier han og legger til:

– Det er ment å være et aktivitetssenter med treningssenter, ungdomsklubb, Playstation og Xbox, biljard, bordtennis og studio som ungdom kan bruke til å produsere video og lyd.