OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Nettavisen var på plass utenfor Oslo rådhus i ettermiddag for å få en oppdatering rundt smitteverntiltakene i Oslo, samt når byrådsleder Johansen mener det er duket for en større gjenåpning i byen.

På forhånd var det varslet at Oslo vil befinne seg på trinn 2 i gjenåpningsplanen i minst én uke til.

– Vi ønsker å ha en gradvis og kontrollert åpning av Oslo, forklarer Raymond Johansen til Nettavisen.

Han sier videre at når det først skal åpne, så skal Oslo åpne for godt.

– Forrige uke var det en gradvis økning. Vi er avhengig av å fortsatt se vi har kontroll før vi åpner ytterligere opp, presiserer Johansen videre.

Se hele intervjuet med Raymond Johansen her:

Håper å ta et større «jafs» av gjenåpningen snart

Byrådsleder Johansen forteller at det har vært mye mobilitet blant befolkningen de siste dagene, og at Oslo heller får komme tilbake å ta et større «jafs» av gjenåpningen neste uke.

Dette er noe han håper og tror er mulig.

– La oss bare vite at vi har kontroll.

På spørsmål om å skulle utvide skjenketidene i Oslo med to timer, sier Johansen at han er mer opptatt av å få i gang breddeidretten.

– Den håper jeg vi skal få ordentlig i gang nå snart.

– Er rullingen til russen ferdig for godt?

– De fleste ruller ikke bare. Jeg hadde håpet russen kan finne andre måter å feste på.

– Kan Oslo gå videre til trinn 3 i gjenåpningsplanen neste uke hvis vi har kontroll over smittetallene?

– Hvis det ikke blir verre de neste dagene kan vi si med sikkerhet vi kan gå til trinn tre i løpet av de nesten ukene, sier Johansen.

Forlenger tiltakene i Oslo

Like etter klokken 13.00 skriver Oslo kommune i en pressemelding at de forlenger dagens tiltak med en uke, til og med 18. juni.

– Den kontrollerte og forsiktige gjenåpninga av Oslo er vellykket. Det er vi veldig glade for, men de siste dagenes utbrudd viser at det skal lite til før bildet endrer seg. Nå ser vi høy smitte blant ungdommer og i bydeler der det til nå har vært relativ lav smitte. Derfor velger vi nå å gå varsomt fram, slik at Oslofolk kan fortsette å nyte nyvunnen frihet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Det opplyses også at det blir forbudt med bruk av russebusser fremover.

– Smittevernoverlegen innførte i forrige uke en midlertidig stopp i russefeiringen, for å beholde kontroll over situasjonen. Det er veldig vanskelig å kombinere rulling og russefeiring med godt smittevern. Ved å forby at russ samles inne i kjøretøy, vil risikoen for nye utbrudd reduseres, sier Johansen.

Les også: 118 personer i Oslo har fått bøter eller fengsel for karantenebrudd

– Det kan fortsatt gå galt

Byrådslederen påpeker ar det har vært en økt mobilitet etter gjenåpningen, og at lokale utbrudd andre steder i landet viser at ting fortsatt er ustabilt.

– Alle vil åpne opp, men en gradvis kontrollert gjenåpning betyr at noe må vente. For det kan fortsatt gå galt. Vi har sett det nå i Trondheim, i Hammerfest og i Hamar. De måtte alle stenge ned etter store lokale smitteutbrudd. Det gjør vi det vi kan for å unngå. Vi har fremdeles våre ord i behold om at når vi åpner så ønsker vi at det skal være for godt. Da må man gjøre tøffe, men nødvendige valg, og det er det vi gjør: prioriterer liv og helse, arbeid og barn og unge, forteller Johansen.

Andre trinn

Onsdag 26. mai iverksatte Oslo kommune andre trinn av gjenåpningsplanen. I forbindelse med dette ble det nedfelt en forskrift som gjelder fram til torsdag 10. juni. Dermed er et nytt vedtak rett rundt hjørnet. Om det betyr forlengelse av nåværende tiltak eller andre endringer, vites ikke i skrivende stund.

Oslo har for øyeblikket et smitteutbrudd blant russen, og mandag sa Johansen at han ønsker å innføre et forbud mot kjøring med russebusser i byen i en uke framover. Det ble registrert 66 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 19 under snittet de sju foregående dagene, men 14 flere enn på søndag.

Les også: 3000 personer på St. Hanshaugen – politiet gir klar oppfordring