Gå til sidens hovedinnhold

Raymond Johansen: - Inga Marte Thorkildsen har min tillit

Får fortsette:

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kom frem til at skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ikke har brutt hans tillit.

Johansen håndterte selv de tre varslene mot skolebyråden, og redegjorde for dette på en pressekonferanse i Oslo rådhus i dag.

Oslos byrådsleder sa at de siste seks ukene har blitt brukt svært godt, og at han tok alle tre varsler på høyeste alvor.

- Oslo kommune kjenner ikke til lignende saker. Internrevisjonen gjorde et faktagrunnlag i denne prosessen. Kommuneadvokaten gjorde flere juridiske vurderinger, og jeg har støttet meg på dette, sa Johansen innledningsvis.

- Full tillit

Etter å ha brukt god tid på å forklare prosessen bak vurderingen av alle varsler, konkluderte byrådslederen med at Thorkildsen ikke har brutt verken offentlighetsloven, taushetsplikten, anskaffelsesreglementet eller lovens forbud mot gjengjeldelser mot varsler.

- Enkelthendelser kan oppleves som krevende og vanskelig. Jeg opplever ingen regelbrudd, og det rokker ikke ved min tillit til Inga Marte Thorkildsen.

- Jeg har inntrykk av at bildet er mer nyansert enn man kan ha fått inntrykk av etter å kun ha lest varslerne, sa Johansen.

Inga Marte Thorkildsen var ikke til stede da Johansen la fram sine konklusjoner, men var lettet over avgjørelsen.

-Jeg er glad for at byrådslederen har tillit til meg. Det er godt at vi nå kan sette punktum i denne saken og se framover.

- Vi har så mange flotte og dyktige elever og medarbeidere i Oslo-skolen, og nå gleder jeg meg til å bruke all min energi på å jobbe for at skolen kan bli enda bedre for alle Oslos barn og unge. Det brenner jeg sterkt for, sier Thorkildsen til NTB.

Les også: Her er varslene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV)

Behandlet varslene selv

Johansen har tidligere fått kritikk for å behandle varslene selv, men dette avviste han under pressekonferansen.

- Jeg har utpekt byrådene og må konkludere selv. Derfor ble varslene sendt fra varslingsrådet og videre til meg. Det er et godt prinsipp at den som skal behandle et varsel er overordnet den det er varslet om. Som byrådets leder kan jeg ikke overlate til noen andre å vurdere om jeg skal ha tillit til en av mine byråder, sa Johansen.

Akkurat denne avgjørelsen overrasker bystyremedlem Nicolai Langfeldt i Høyre.

- I utgangspunktet er det en veldig krevende øvelse, at byrådslederen skal gå gjennom varslene for en byråd han selv har utnevnt. Vi har hele tiden sagt at varslene burde ha blitt behandlet av et eksternt organ, sier Langfeldt til Nettavisen.

Høyre-politikeren var heller ikke fornøyd med selve redegjørelsen til Johansen.

- Jeg må si at jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Bystyret har ikke fått de svarene vi ønsker. Nå forventer bystyret å få de svarene, sier bystyremedlemmet.

Bystyret ønsker svar på Thorkildsens tidligere uttalelse om at det er «svært krevende» å samarbeide med Utdanningsetaten. Hun sa blant annet følgende til Nettavisen, etter at Utdanningsetaten sendte inn et varsel om «trakasserende og utilbørlig oppførsel» overfor ansatte i Oslo-skolens administrasjon.

- Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen.

Hvordan skal dere følge opp dagens avgjørelse?

- Vi skal følge opp i utdanningskomiteen og bystyret. Vi har bedt om en lukket høring med byråden, men dette ble tidligere nedstemt av uante grunner. Nå forventer vi at alle svar blir lagt på bordet, sier Langfeldt.

Varslene mot Thorkildsen

Det kom totalt tre varsler mot Thorkildsen. Det første varselet kom i begynnelsen av september fra flere ledere i Utdanningsetaten, der det ble varslet om Thorkildsens lederstil.

Varslerne beskrev Thorkildsens oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Johansen sa på pressekonferansen at dette varslet var såpass alvorlig, at det krevde særskilte tiltak for å kunne behandle det.

- Det ble lagt til rette for anonymitet. De som ønsket det kunne kontakte kommunens varslingsmottak anonymt. Åtte personer fra Utdanningsetaten og fem personer fra byrådsavdelingen ble innkalt til intervjuer. sa Johansen.

Videre fortalte byrådslederen at det var et stort sprik mellom Utdanningsetaten og byrådsavdelingen.

- Hendelsene er godt dokumentert. Intervjuene viste at det er stor forskjell fra Utdanningsetaten og byrådsavdelingen.

Thorkildsen har selv uttalt at samarbeidsforholdet med etaten har vært vanskelig over lang tid, og at hun har savnet «samarbeidsvilje og lagarbeid».

Les også: Avgått bydelsdirektør: - Thorkildsen presset bydelene til å kjøpe tjenester fra tidligere arbeidsgiver

Det andre varselet ble kjent 18. september, og handlet om Thorkildsens uttalelser i mediene etter det første varselet. Varslerne mente uttalelsene hennes brøt med forbudet mot gjengjeldelse mot varslere.

- Politisk ledelse må ha stort handlingsrom for å svare til pressen. Det ble ikke gitt noen styringssignaler, men byrådets uttalelser var ikke gjengjeldelse mot første varsling, fortalte Johansen.

Det tredje varselet kom 26. september, det var rettet både mot Thorkildsen og byrådslederens kontor og handlet om lekkasjer fra fortrolige møter og interne dokumenter.

Det siste varslet ble behandlet av Oslo kommunes varslingsråd.

Uavklart om Søgnen

De siste månedene har det vært en hissig maktkamp mellom Thorkildsen og undervisningsdirektør Astrid Søgnen. Nå mener Raymond Johansen at det er opp til skolebyråden å avgjøre, hva som skal skje videre med undervisningsdirektøren.

Thorkildsen har tidligere bedt Søgnen om å gå av ved fylte 67 år, en alder Søgnen rundet torsdag, ifølge Aftenposten.

Les også: Nok en gang slår Oslo knock out på resten

Undervisningsdirektøren har i utgangspunktet rett til å stå i stillingen til hun blir 70 år, og har allerede engasjert et advokatfirma for å kunne få fortsette.

Utdanningsetaten har følgende kommentar til Johansens redegjørelse:

– Varslene er sendt inn av anonyme varslere, det er ikke Utdanningsetaten som har varslet. Derfor har Utdanningsetaten ingen kommentar til Raymond Johansens redegjørelse, sier kommunikasjonsrådgiver Liv Dalen Tønnøe i Utdanningsetaten til NTB.

HTML EMBED
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));
Kommentarer til denne saken