De siste ukene har det vært lange perioder med fint og varmt vær i store deler av Sør-Norge. Restriksjoner på antall gjester i private hjem og tidligere skjenkestopp har over flere helger bidratt til at tusener har flokket til parkfester i byer som Oslo og Bergen.

Bjørn Sletvold er medisinsk fagsjef i Oslo kommune. Han er ikke overrasket over at smittetallene går nedover, til tross for at folk møtes i hopetall ute:

– Smitterisikoen ute er jo mye mindre enn inne. Det viser seg i praksis, sier Sletvold til Nettavisen.

Han viser til utbruddet blant russen i Oslo, der de fleste ble smittet mens de befant seg i russebusser. Dette har ført til et forbud mot russebusser i hovedstaden.

Les også: FHI har sammenlignet dødstallene i Norge og Sverige - trenden er veldig klar

Det sistnevnte utbruddet og gjenåpning til tross, smittetallene har vært svært lave den siste tiden. Sletvold sier det beviser at den forsiktige, gradvise gjenåpningen har gått etter planen.

Enorme parkfester

Den siste tiden har flere medier, inkludert Nettavisen, slått opp store parkfester med flere tusen deltakere, både i Bergen og Oslo.

– Jeg skjønner at det kommer saker på det, sier Sletvold.

Flere av Nettavisens lesere har brukt kommentarfeltet på Facebook til å slå fast at smitten kom til å gå opp igjen som følge av parkfestene, og at ting ville bli stengt på nytt. Allerede i april ble det laget saker på festene.

Sletvold sier at det har vært bekymring knyttet til parkfestene i kommunen, men er klar på én ting:

– Nei, vi har ikke noen store smittehendelser knyttet til dem, sier fagsjefen, og legger til:

– Det er fint og gratis å møtes ute, og mye bedre enn å møtes i en trang leilighet!

Les også: Snart sommerferie: Verden åpner seg for nordmenn

Sletvold forteller videre til Nettavisen at smittesporingen, også etter parkfester, fungerer veldig godt.

Slik blir sommeren

Frem til nå har inntil 20 (trinn 1) eller 30 (trinn 2) personer kunnet samle seg utendørs på offentlig sted. Når Norge nå går over til trinn 3 økes antallet til 100.

– Vil du oppfordre folk til å møtes ute i sommer?

– Jeg anbefaler folk til å møtes ute, heller enn inne, men det er viktig å holde avstand likevel. Vi ser at smitte kan skje ute også, men det er lettere inne. Det er helt tydelig, avslutter Sletvold.

Byrådslederen enig

Raymond Johansen er helt enig med kommunens fagsjef:

– Det har vært klart i lang tid at smitterisikoen er mye mindre utendørs enn innendørs, og at det meste av smittespredningen foregår innendørs. Samtidig har det, i perioder med mye smitte, vært viktig å begrense den sosiale kontakten og mobiliteten mest mulig, sier Johansen til Nettavisen.

Nettavisen presiserer: Uttalelsene fra Johansen kom mandag 14. juni, altså før byrådet gikk av.

Les også: Dette er de nasjonale tiltakene som gjelder på trinn 3

Byrådslederen er mest opptatt av naboene:

– At folk igjen kan møtes uten at smitten øker er et veldig godt tegn. Så har jeg forståelse for at naboer reagerer på støy og forsøpling. Jeg vil oppfordre alle som bruker byens parker om å ta hensyn til naboer og andre brukere av parkene, holde støyen nede og ta med seg søpla si.